Η βιασύνη είναι πολύ κακός σύμβουλος και δεν θα την συνιστούσαμε σε κανέναν ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την παιδεία και εν προκειμένω τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας.
Άλλωστε, η βιασύνη του τότε Υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Γαβρόγλου, με τον γνωστό πλέον σε όλους ‘Νόμο Γαβρόγλου’, είναι η βασική αιτία που οδήγησε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως Νομός Ηλείας, γι’ αυτό και κάποιοι καλό θα είναι να κρατούν ‘μικρό καλάθι’ πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων και την διατύπωση βαρύγδουπων δηλώσεων.
Η εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορά στα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, σαφώς δεν είναι θετική για τα τμήματα του Νομού, πρόκειται όμως για μία εισήγηση της συγκεκριμένης επιτροπής στην οποία κακώς δίδονται πολιτικές διαστάσεις, αφού δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο ούτε την ΕΘΑΕΕ.
Πρόκειται για μία εισήγηση που υπαγορεύεται από την επιθυμία καθηγητών που επιδιώκουν μετακίνηση των τμημάτων, επιθυμία η οποία ήταν γνωστή πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ.
Αλήθεια, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το γνώριζε αυτό; Επέλεξε συνειδητά να το αγνοήσει; Επέλεξε συνειδητά να το αποκρύψει; Γιατί άραγε; Και οι τότε κυβερνητικοί βουλευτές τι έκαναν;
Προτεραιότητα ήταν να περάσει άρον- άρον ο ‘Νόμος Γαβρόγλου’, αυτό το ανοσιούργημα που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί χιονοστιβάδα προβλημάτων;
Προφανώς αυτό ήταν το μέλημα, να περάσει ο Νόμος με όποιο κόστος, για να ακολουθήσουν οι γνωστοί πανηγυρισμοί περί αναβάθμισης των τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα, αδιαφορώντας όμως για την ομαλή μετεξέλιξή τους, για την στελέχωσή τους με προσωπικό και για την λήψη μέριμνας ώστε να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία τους.
Και φθάνουμε λοιπόν στο σήμερα, που όλα τα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια και ξαφνικά κόπτονται όλοι για την παραμονή και λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Αυτοί που φωνάζουν σήμερα και ορθώνουν ανάστημα, θα πρέπει πρώτα να κάνουν την αυτοκριτική τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αφήσουν στην άκρη τις κορώνες, αναζητώντας αλλού τους ενόχους.
Μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Πατρών και οι καθηγητές του, οι οποίοι πρέπει να προτάξουν το καλό των τμημάτων και των φοιτητών και όχι το δικό τους συμφέρον.
Το Πανεπιστήμιο οφείλει να κατανοήσει τον ρόλο του και να στηρίξει τα τμήματα, όπως έχουν κάνει επί σειρά ετών οι τοπικές αρχές, στην συνδρομή των οποίων έχει καταφύγει πολλάκις στο παρελθόν.
Πολλάκις έχει συνδράμει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως εκ τούτου και η Περιφέρεια καλείται σήμερα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψει σχεδιασμούς που στόχο έχουν να βλάψουν τα περιφερειακά τμήματα του Πανεπιστημίου.
Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα, δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση περί μετακίνησης ή παύσης τμημάτων, το μόνο που υπάρχει είναι κακές επιλογές του παρελθόντος τις οποίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να διορθώσει με κάθε τρόπο και αυτό θα πράξει και στην προκειμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από τα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι για δικούς τους λόγους.