«Το υγεινομικό σύστημα αντέχει. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορυφή. Αυτό που με κάνει να ελπίζω πιο πολύ είναι πως οι Έλληνες πειθαρχούν» ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας μιλώντας στο Mega
Αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Λοιμωξιολόγος, Ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με την κύρια Γιαμαρέλλου: «Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45% όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα μελέτες».
Όσον αφορά στα κρούσματα, τόνισε πως: «Περίμενα πως χθες (23/2), θα είχαμε 300 κρούσματα και είχαμε 75. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορύφωση. Δεν έχουμε εώς τώρα, αυτό που δεν θέλουμε να δούμε.
Το υγεινομικό σύστημα αντέχει. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορυφή. Αυτό που με κάνει να ελπίζω πιο πολύ είναι πως οι Έλληνες πειθαρχούν».
«Η θερμοκρασία θα βοηθήσει. Οι μέχρι τώρα κορωνοϊοί δεν άντεχαν στις υψηλές θερμοκρασίες, αντέχουν μόνο τον χειμώνα. Υπάρχει μια εργασία, της οποίας τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.
Έκαναν μια προσομοίωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας, βρέθηκε ότι αν η θερμοκρασία του Μαρτίου ανέβει 1 βαθμό και η υγρασία 1%, τότε η μετάδοση του ιού μειώνεται στο 45%. Το δείγμα είναι αξιόπιστο. Το δεδομένο είναι πολύ καινούργιο, αλλά είναι μια πρώτη ένδειξη.
Με όπλο την θερμοκρασία και το ‘μένουμε σπίτι’, μας δίνεται η ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο, για το εμβόλιο. Μέχρι το φθινόπωρο θα ξέρουμε τι γίνεται. Ο κορωνοϊός φαίνεται πως δεν μεταλλάσσεται»
«Ο ιός είναι διφασικός, πρέπει όλοι να το ξέρουμε αυτό. Ο κορωνοϊός αρχίζει με ήπια συμπτώματα και σε δεύτερη φάση προκαλεί πνευμονία.Η υγιεινή των χεριών, είναι πολύ πιο σημαντική από τις μάσκες. Σαπούνι και νερό και πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα»