Ρωσία, Ιαπωνία, Πακιστάν και Ιταλία ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς – Κλείνουν τα σύνορα ΗΠΑ και Αυστραλία – Τα δημόσια νοσοκομεία στο Χονγκ Κονγκ απειλούν με απεργία αν η κυβέρνηση δεν λάβει ανάλογα μέτρα
Σε «καραντίνα» μπαίνουν οι ταξιδιώτες από την Κίνα, με τις αρχές πολλών χωρών να παίρνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σε πολλές χώρες έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα απαγόρευσης εισόδου των επισκεπτών από Κίνα, που έχει μπει σε καθεστώς απομόνωσης. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν την είσοδο σε όλους τους ξένους πολίτες που πρόσφατα βρίσκονταν εκεί.
Ανάλογα μέτρα παίρνουν μια σειρά από χώρες, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Ιταλία, που επιβάλλουν βίζα στους Κινέζους
Τέλος στη βίζα εργασίας και στην τουριστική βίζα στη Ρωσία
Στη Μόσχα αποφασίστηκε ότι οι Κινέζοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος χωρίς βίζα για τουριστικούς λόγους. Επίσης, μπαίνει τέλος στη βίζα της εργασίας.
Η ρωσική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα αποσκοπώντας «στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού».
Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης φέρει χθεσινή ημερομηνία και σε αυτό διευκρινίζεται ότι η FSB, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στις οποίες υπάγονται οι συνοριοφύλακες, θα θέσει τέλος στον τουρισμό χωρίς βίζα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Επίσης αποφασίστηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν βίζα για εργασία σε Κινέζους πολίτες. Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα διευκρινίσει ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και ότι οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
Στοπ στην έκδοση θεώρησης εισόδου σε Κινέζους βάζει η Ιταλία
Τέλος στην έκδοση βίζας σε Κινέζους αποφάσισε να βάλει και η ιταλική κυβέρνηση. Βίζα θα παρέχεται μόνον για οικογενειακούς λόγους και για αποδεδειγμένα κατεπείγουσες περιπτώσεις.
Μετά και τη διακοπή των πτήσεων από και προς Κίνα, οι γιατροί θα μπορούν να ανεβαίνουν σε πλοία που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και να υποβάλουν επιβάτες σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Η κυβέρνηση Κόντε, πάντως, αποφάσισε ότι μπορεί να ξαναρχίσει η αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων από και προς κινεζικές πόλεις με την Ιταλία.
Αναμένονται 67 Ιταλοί από την Ουχάν
Την Δευτέρα πρόκειται να φτάσουν στην Ρώμη 67 Ιταλοί πολίτες, προερχόμενοι από την περιοχή Ουχάν, όπου είχαν αποφασίσει να ζήσουν και να σπουδάσουν. Θα μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.
Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μεγάλη μείωση των εσόδων τους, λόγω της διακοπής των ταξιδιών με την Κίνα.
Το Πεντάγωνο διαθέτει εγκαταστάσεις του για στέγαση 1.000 ατόμων που ίσως χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε αίτημα συνδρομής του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για τη στέγαση 1.000 ατόμων που μπορεί να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό λόγω του κοροναϊού.
Σε ανακοίνωση, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ζήτησε από το υπουργείο ‘Αμυνας να διαθέσει αρκετές εγκαταστάσεις όπου θα μπορούν να «φιλοξενηθούν τουλάχιστον 250 άτομα σε ατομικά δωμάτια» έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσωπικό του Πενταγώνου θα παρέχει μόνο υπηρεσίες υποστήριξης στις στεγαστικές ανάγκες, ενώ το υπουργείο Υγείας θα είναι υπεύθυνο για όλη τη φροντίδα και τη μεταφορά.
Προστίθεται ακόμη ότι τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν σε περίπτωση που ζητηθούν, ανάμεσά τους δύο στην Καλιφόρνια, μία στο Κολοράντο και μία στο Τέξας.
Δείτε live την εξάπλωση του ιού:
Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί με απεργία
Πάνω από 3.000 μέλη του προσωπικού, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές, ψήφισαν υπέρ μιας κινητοποίησης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα. Δεκατέσσερα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου 112 άνθρωποι είναι σε καραντίνα.
Οι εκπρόσωποι της HAEA, μιας νέας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, αναμένεται να συναντήσουν τον εργοδότη τους, τη νοσοκομειακή διοίκηση της πόλης του Χονγκ Κονγκ για διαπραγματεύσεις αύριο, Κυριακή. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το 30% αυτών, οι οποίοι δεν εκτελούν καθήκοντα κεντρικής σημασίας, θα σταματήσουν τη δουλειά τους από τη Δευτέρα. Οι άλλοι, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών, θα συμμετάσχουν αργότερα σε τετραήμερη απεργία.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πιστή στο Πεκίνο, αρνήθηκε να κλείσει εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, σε αντίθεση με αυτό που ζητούσε ένα μέρος της κοινής γνώμης. Ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε έξι από τα 14 σημεία διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ρεαλιστικό.
Επιφυλάξεις από τον ΠΟΥ για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς
Πάντως, η τακτική των περιορισμών συναντά επιφυλάξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που θεωρεί ότι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από οφέλη, λόγω των προβλημάτων σε εφοδιασμό υλικών και στη βλάβη της οικονομίας.
Ο ΠΟΥ προτείνει να γίνονται έλεγχοι στα κρατικά σύνορα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να επιταχύνει την εξάπλωση του ιού, με επισκέπτες που θα επιχειρούν να μπαίνουν σε χώρες παράνομα.