Κορωνοϊός: Συμβουλές για την ανακούφιση συμπτωμάτων για ασθενείς στο σπίτι

 

 

 

Με τους ασθενείς με COVID να αυξάνονται δραματικά στη χώρα μας, αυτές είναι οι συμβουλές που χρειάζεται να ακολουθήσουν όσοι νοσούν και έχουν απομονωθεί στο σπίτι για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. 

Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας εκτοξεύτηκαν και αυτή η άνοδος θα αναγκάσει πάρα πολλά άτομα να τεθούν σε απομόνωση στο σπίτι τους μέχρι να αναρρώσουν. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την αντιμετώπιση της νόσου τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής πρόσφατα εξέδωσε οδηγίες προς τους γιατρούς προκειμένου να συμβουλεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τα φάρμακα που μπορούν να λάβουν και όχι μόνο για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της COVID-19.

Συμβουλές για ασθενείς που περνούν την COVID στο σπίτι
1. Υποστηρικτική αγωγή: καλή ενυδάτωση, επαρκής σίτιση, αποφυγή σωματικής κόπωσης.

2. Αντιμετώπιση συνπτωμάτων:

Αντιπυρετικά: παρακεταμόλη. Μπορεί να χορηγηθούν και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αν αυτό κριθεί αναγκαίο, στη χαμηλότερη ενδεικνυόμενη δόση και εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις.
Αντιβηχικά: σε περιπτώσεις που ο βήχας είναι ιδιαίτερα έντονος.
3. Αντιβιοτικά: Οι ασθενείς με COVID-19 ΔΕΝ χρειάζονται αντιβιοτικά παρά μόνο αν υπάρχει υποψία βακτηριακής επιλοίμωξης πχ υποτροπή του πυρετού που θέτει την υποψία δευτεροπαθούς βακτηριακής πνευμονίας. α. Αζιθρομυκίνη ή κλαριθρομυκίνη δε συνιστώνται για την COVID19, εκτός αν υπάρχει άλλη ένδειξη.

4. Βρογχοδιασταλτικά: θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με κλινικά ευρήματα βρογχοσπάσμου, ειδικά αν υπάρχει υποκείμενο άσθμα.

5. Κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή σε ήπια COVID-19, που δε χρειάζεται νοσηλεία, ΔΕΝ έχουν κανένα όφελος. Ενδείκνυται σε 4 ασθενείς που χρειάζονται συμπληρωματικό O2, επομένως σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

6. Κολχικίνη: Ενδείκνυται σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19 που παραμένουν στο σπίτι (βλ Πλαίσιο 3 / Θεραπευτικό Αλγόριθμο ΕΟΔΥ). α. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η  ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ

7. Χλωροκίνη, υδροξυχλωροκίνη: ΔΕΝ ενδείκνυνται σε ασθενείς με COVID-19.

8. Ιβερμεκτίνη: ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με το όφελος από τη χορήγηση της.

9. Βιταμίνη D και ψευδάργυρος: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για όφελος από τη χρήση τους. 1

10. Συνήθης (χρόνια) φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς: Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς με COVID-19 που παραμένουν στο σπίτι, ΔΕ χρειάζεται να τροποποιήσουν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους:

α. Νεφελοποίηση: οι ασθενείς με COVID-19, που λαμβάνουν φάρμακα με νεφελοποιητή, θα πρέπει να τα μην το χρησιμοποιούν όταν είναι παρόντα και άλλα άτομα, ώστε να μην εκτεθούν σε αερόλυμα ή να λάβουν προσωρινά το φάρμακο με δοσομετρική συσκευή εισπνοής (Metered dose inhalers).

β. Χρήση CPAP/BiPAP για αποφρακτική άπνοια στον ύπνο: οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές εφόσον δεν είναι άλλα άτομα παρόντα. Συνιστάται αερισμός του δωματίου μετά τη χρήση τους.

γ. Αναστολείς υποδοχέων αγγειοτασίνης: Δε χρειάζεται να διακοπούν.

δ. Στατίνες: Δε χρειάζεται να διακοπούν.

ε. Αντιδιαβητικά φάρμακα (ινσουλίνη, ανάλογα του GLP-1, δισκία): Δε χρειάζεται να διακοπούν.

στ.Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη: Δε χρειάζεται να διακοπούν, εκτός αν εμφανιστούν επιπλοκές πχ αιμορραγία πεπτικού.

ζ. Ανοσοκατασταλτικά/ανοσοτροποποιητικά φάρμακα: Πιθανόν θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να διακόπτονται – η απόφαση πρέπει να εξατομικεύεται σε συνεργασία με τον αντίστοιχο ειδικό ιατρό.

η. Σε περίπτωση που οι ασθενείς ξεκινήσουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (πχ αντιβιοτικά ή κολχικίνη), θα πρέπει να γίνει έλεγχος για αλληλεπιδράσεις με τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή τους.