Κτηνιατρική επιχείρηση μεγαλύτερη από την Θεσσαλία Για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία

*Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα

*Έκτακτη σύσκεψη χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Ν. Κοροβέση, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Στρατάκου και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Φίλια

Μεγαλύτερης έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση, σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας, εξελίσσεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα κρούσματα που υπάρχουν στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία έχουν θέσει της Περιφέρεια και τους δύο Νομούς σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, με κτηνίατρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταφθάνουν. Σύμφωνα με την ενημέρωση μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 700 ζώα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση. Αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.
Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής.
Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας ελέγχεται και κατά τη διακίνηση και εμπορία των ζωοτροφών.
Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των κτηνοτρόφων της περιοχής, η ενεργή συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της επιχείρησης».
Για το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκου Κοροβέση, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργου Στρατάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Ηλείας που εμπλέκονται στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, καθώς και κτηνιάτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χρ. Κέλλας: «Αποζημιώσεις προβλέπονται ήδη»
«Από τις 11 Ιουλίου που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας έχει τεθεί σε συναγερμό το Υπουργείο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε όλη τη χωρά, βρισκόμαστε σήμερα στην Ηλεία οπού είχαμε δυο κρούσματα. Οι κτηνίατροι που συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες, η ΔΑΟΚ, οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ, Καθώς και οι κτηνίατροι της Ηλείας, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για τις δυο ζώνες που έχουμε ορίσει, μια ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων πέριξ της περιοχής των κρουσμάτων και μια ζώνη δέκα χιλιομέτρων ως ζώνη επιτήρησης. Οι κτηνίατροι τελειώνουν αύριο τη ζώνη προστασίας και προχωρούν στον έλεγχο των ζωών στη ζώνη επιτήρησης. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατόν την πανώλη και να την εκριζώσουμε από τη χωρά μας, γιατί η κτηνοτροφία μας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χωράς μας και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον αγροτικό- κτηνοτροφικό τομέα», τόνισε αρχικά ο κ. Κέλλας.
Σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ως εξής: «Αποζημιώσεις προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα ΚΥΑ. Περιμένουμε πρώτα να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση και η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα σταθεί στο πλευρό κτηνοτροφών».
Επίσης, ο κ. Κέλλας επεσήμανε πως «μέχρι την ερχομένη Κυριακή υπάρχει απαγόρευση διακίνησης όλων των αμνοεριφίων σε όλη τη χωρά και για οποιοδήποτε λόγο. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μετακίνηση ούτε για σφαγή ούτε για πάχυνση. Σκοπός ο περιορισμός όσο το δυνατόν συντομότερα της νόσου, ξέρουμε ότι τα μετρά είναι αυστηρά, ξέρουμε δημιουργούνται προβλήματα στους κλάδους της κτηνοτροφίας, των σφαγείων, των γαλακτοκομικών, αλλά θα εφαρμόσουμε κάθε μέτρο που θα εκριζώσει τη νόσο. Είναι θέμα ημερών, ελπίζουμε συντομότερο δυνατόν να επιτραπούν μετακινήσεις αμνοεριφίων».
Τέλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε: «Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το καταναλωτικό κοινό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο ή άλλα ζώα από την κατανάλωση αμνοεριφίων».

Α. Φίλιας: «40 κλιμάκια και για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες»
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας, επεσήμανε: «Το σχέδιο που ακολουθούμε στη Δυτική Ελλάδα είναι το επιτυχημένο σχέδιο που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν σε Περιφερειακές Ενότητες που προηγήθηκαν της περιφέρειας μας. Ακολουθούμε πρωτοκολλά, έχουμε διπλά μας τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέας και όλο τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε θέμα. Έχουν οριστεί οι ζώνες και από εκεί πέρα ελέγχουμε και έχουμε να διαχειριστούμε μαζί με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες την διαδικασία που αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι. Έχουμε πάνω από 20 κτηνίατρους από όλη την Ελλάδα και από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα φτάσουν άλλοι τόσοι. Μαζί με το δικό μας προσωπικό θα έχουμε και για τις δυο Περιφερειακές Ενότητες -μιας και η Αχαΐα μένει απέξω-, περίπου για 40 κλιμάκια, και ίσως και περισσότερα, ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι έλεγχοι και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε εξάπλωση της νόσου γιατί το επόμενο στάδιο είναι να καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε να εξαφανιστεί η νόσος».

Ν. Κοροβέσης: «Θερμή παράκληση για υπομονή»
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με επικεφαλής τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα. Ενημερώσαμε για τις ενέργειες που έχουμε κάνει σαν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η διεύθυνση Κτηνιατρικής, η διεύθυνση Δημοσίας Υγείας και η Πολιτική Προστασία, αλλά και τι προβλέπεται να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Φυσικά συζητήσαμε και την ενίσχυση με προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη συγκυρία και συζητήσαμε με τον Υφυπουργό ότι μόλις τελειώσουμε με τη νόσο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε γρήγορες και όσο το δυνατόν υψηλότερες αποζημιώσεις για να ορθοποδήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας γιατί αυτό που γίνεται είναι σοκ για εκείνους. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς τα αυστηρά αυτά μετρά δε θα μπορέσει να εκριζωθεί το πρόβλημα. Θερμή παράκληση για υπομονή. Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νόσο όσον αφορά ανθρώπινη ζωή».