Η έρημη πόλη μπήκε σε τροχιά απόλυτης κανονικότητας – Ο κόσμος δεν υπόκειται σε καθεστώς lockdown – Ο κορωνοϊός μοιάζει να μην υπάρχει
Ξυπνάει από τον λήθαργο του lockdown η Ουχάν, η κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού. Ύστερα από τις θλιβερές στιγμές, με τα στοιβαγμένα από ασθενείς νοσοκομεία, τους έρημους δρόμους και την απελπισία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, τα φώτα της νυχτερινής ζωής έχουν ανάψει και πάλι.
Επτά μήνες αφότου η κινεζική πόλη ήρε το lockdown, ο νεαροί έχουν αρχίσει να βρίσκουν ξανά τον ρυθμό τους και να πηγαίνουν σε πάρτι.
Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας έτσι και και στο δεύτερο, οι εικόνες στην Ουχάν μοιάζουν ασύλληπτες. Αυτή τη φορά για διαφορετικό λόγο. Οι πλημμυρισμένοι από κόσμο δρόμοι, τα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα διασκέδασης και οι μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν παρελθόν για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, συνθέτουν όμως το τωρινό σκηνικό πραγματικότητας της Ουχάν.
Φοιητές, μουσικοί, καλλιτέχνες, που εγκλωβίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, με ενθουσιασμό έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και μιλούν για την εμπειρία τους από την επάνοδο στην ομαλότητα.
«Θα βγάλουμε νέες μουσικές», δηλώνει ο Ουάνκ Χινγκάο, φρόντμαν ποπ συγκροτήματος που έπαιξε μουσική, πριν από λίγες ώρες, σε πλήθος 100 ατόμων, μέσα σε αίθουσα.
Μαζί με τον κόσμο χόρεψε στη σκηνή και στη συνέχεια πέταξε το παλτό του στο κοινό που φώναζε από ενθουσιασμό.
Σε ένα άλλο κέντρο της Ουχάν, γνωστό για τις μπύρες του, η 29χονη Ζανγκ Γιόνγκ έσβησε την τούρτα της, ύστερα από… πόλεμο με τα φαγητά ανάμεσα σε εκείνη και τους φίλους της.
«Μετά τα όσα περάσαμε στο πρώτο κύμα πανδημίας στην Ουχάν, έρχεται η ελευθερία. Αισθάνομαι ότι έχω μια δεύτερη ζωή», είπε η νεαρή γυναίκα που εργάζεται σε κατάστημα υφασμάτων.
«Στη διάρκεια της πανδημίας, η πόλη ήταν νεκρή. Τώρα όλοι βγαίνουμε για φαγητό και διασκέδαση. Νομίζω πλέον βγαίνουμε περισσότερο απ’ό,τι και προτού ξεσπάσει η πανδημία», δήλωσε από τη μεριά του ο φοιτητής Γι Γι που ασχολείται με τη ροκ μουσική.
Παρόλο που η νυχτερινή ζωή ανθίζει στην Ουχάν, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων όπως και πολλοί επιχειρηματίες παραδέχονται ότι θα χρειαστεί ακόμη καιρός μέχρι να επουλωθούν οι πληγές που άφησε ο κορωνοϊός στην οικονομία.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο κορωνοϊός έχει περιοριστεί σημαντικά στην Κίνα, ύστερα από αυστηρά μέτρα, πολύμηνο lockdown και μαζικά τεστ κορωνοϊού. Έχει σημασία ακόμη να επισημανθεί ότι λίγοι ηλικιωμένοι φιλοξενούνται, στην Κίνα, στα γηροκομεία που αποτελούν σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο υγειονομική βόμβα.
Εκείνο, πάντως, που μένει να ερευνηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα χειρίστηκε στην αρχή την εκδήλωση του κορωνοϊού, καθώς δέχεται επικρίσεις από τη Δύση για απόκρυψη στοιχείων, ενώ στις αρχές του 2021 αναμένεται η έρευνα, με επικεφαλής κλιμάκιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που θα ρίξει «φως» στην υπόθεση.