Νεκτάριος Φαρμάκης: «Διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας πάνω στο τρίπτυχο: Ακαδημαϊκή ενίσχυση – οικονομική βιωσιμότητα – κοινωνική ειρήνη»
Την ανάγκη ενός νηφάλιου και εφ’ όλης της ύλης διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα και να ενισχυθεί ουσιαστικά η ακαδημαϊκή κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τις προβλέψεις του «νομοσχέδιου Γαβρόγλου» για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν γενικά, ένα κακό και επιζήμιο νομοθέτημα, που προκάλεσε υποβάθμιση στον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής, προσφέροντας ως «αντίδωρο» κάποιες γενικές, όσο και μελλοντικές προβλέψεις για τη δημιουργία νέων Σχολών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και την ίδρυση της Νομικής της Πάτρας. Επίσης, υπογράμμισε πως η λέξη «ενίσχυση» δεν πρέπει να είναι αόριστη και να αφορά μόνο μελλοντικούς στόχους, αλλά να είναι απτή και μετρήσιμη, αντιμετωπίζοντας πρωτίστως τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της περιοχής, που δεν είναι και λίγα.
«Παρά τα προαναφερόμενα, που για μένα αποτελούν τη βάση της συζήτησης που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει – αλλά και ποτέ δεν είναι αργά – είναι γνωστό ότι στήριξα και θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Πανεπιστημίου Πατρών για ίδρυση Νομικής Σχολής, υπό το πρίσμα της αυτοδιοίκητης δυνατότητας που πρέπει να έχει κάθε Πανεπιστήμιο να επιλέγει τις κατευθύνσεις εξέλιξης και ανάπτυξής του. Πάντα, υπό αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και αξιολόγηση. Η άποψή μου δεν άλλαξε. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν άλλαξε όμως και η άποψη της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας…» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι ως νέος Περιφερειάρχης θα επιδιώξει να γίνει καταλύτης του νέου και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου και της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Θα είμαι πάντα υπερασπιστής και σύμμαχος κάθε πρωτοβουλίας που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, αλλά και σθεναρά απέναντι σε κάθε λογική που εργαλειοποιεί την εν λόγω κοινή μας πεποίθηση. Και αυτό αφορά και την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού παρατηρώ εσχάτως κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία τμημάτων σε άλλες πόλεις της Περιφέρειάς μας, κινήσεις που γεννούν ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητά τους και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία».
Γιατί, για μένα, η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα μπορούν να γίνουν πρότυπα εκπαίδευσης, αλλά και έρευνας και καινοτομίας, σε όλη τη χώρα. Με αυτό το όραμα θα πορευτώ. Και με ξεκάθαρη θέληση να ενώσουμε δυνάμεις για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό. Η κοινή μας βάση δεν μπορεί να είναι άλλη από το τρίπτυχο: Ακαδημαϊκή ενίσχυση – Οικονομική Βιωσιμότητα – Κοινωνική Ειρήνη. Αυτή την λογική πρεσβεύω και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ με την ανάληψη των καθηκόντων που μου ανέθεσαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας από την 1η Σεπτεμβρίου» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.