Μία φυσική όαση με καταρράκτες που έχει μείνει πίσω στο χρόνο και ευτυχώς ανέπαφη από τον τουρισμό, ονομάζεται Νεμούτα. Είναι ένα χωριό του νομού Ηλείας και βρίσκεται στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία.
Ο τόπος αυτός παρουσιάζει μία σπάνια και αναξιοποίητη φυσική ομορφιά και το μονοπάτι του είναι εύκολα προσβάσιμο ακόμα και για παιδιά.
Καταρράκτες δεν έχει μόνο η βόρεια Ελλάδα. Οι εντυπωσιακοί αυτοί καταρράκτες της Πελοποννήσου βρίσκονται σχεδόν 42χλμ από τον Πύργο Ηλείας σε ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 560 µ. πλάι στον ποταμό Ερύµανθο, παραπόταμο του Αλφειού.
Η θάλασσα είναι μακρυά και εδώ οι επισκέπτες το καλοκαίρι, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι κάνουν το μπάνιο τους στα παγωμένα του νερά.
Η περιοχή μετρά πάνω από 30 καταρράκτες και τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.
Μάλιστα εδώ και λίγα χρόνια, δύο χρόνια ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι, διοργανώνουν επισκέψεις και πεζοπορίες με γκρουπ Ελλήνων και ξένων τουριστών. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι μεμονωμένοι επισκέπτες και κυρίως οι οικογένειες που καταφθάνουν στη Νεμούτα αναζητώντας την σπάνια ομορφιά στο φαράγγι του Ερύμανθου ποταμού.
Μια περιπατητική διαδρομή φυσικού κάλους για όλο το χρόνο
Πικ νικ σε ξυλινους πάγκους κοντά στον καταρράκτη
Ο χωματόδρομος που οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής, είναι βατός για όλα τα αυτοκίνητα.
Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο, με ξύλινα γεφυράκια και πάγκους με τραπέζια για πιν νικ ή στάση για καφέ. Στην περιοχή, υπάρχει και οριοθετημένη πεζοπορική διαδρομή μήκους 13 χλμ.
Περιοχή Natura
Μία πινακίδα μάς δίνει πληροφορίες για την περιοχή: «Διαδρομή γεμάτη ιτιές και πλατάνια που καταλήγει στα όρια του χωριού Νεμούτα. Το μυθικό δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688μ. στο όρος Φολόη Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Θεωρείται μία από τις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα από το δίκτυο NATURA 2000».
πηγή: iefimerida.gr