Ώρα μηδέν για την άρδευση από το Φράγμα Πηνειού -Το προδιαγεγραμμένο τέλος που γνώριζαν όλοι

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου

Το φινάλε ενός έργου που όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη να το αλλάξει, έφτασε: πλέον, το νερό του Φράγματος Πηνειού δεν επαρκεί για άρδευση μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου.
Κοινώς «έκατσε η στραβή». Και ήταν σίγουρο πως θα καθόταν κάποια στιγμή. Σήμερα, απλά αναμένουμε την πολιτική απόφαση που θα δώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, προκειμένου να βγει η αρδευτική περίοδος. Στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις όπως η διακοπή του νερού τα Σαββατοκύριακα, είτε η επιλογή καλλιεργειών. Άλλωστε, μέχρι και χθες οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν τις δικιές του προτάσεις.
Η στάθμη στο Φράγμα Πηνειού είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξαν βροχοπτώσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν απώλειες της τάξης των 80-90 εκατ. κυβικών μέτρων νερού. Οι απώλειες του νερού ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και όταν κατασκευάστηκε το έργο, το 1968, είχαν προβλεφθεί απώλειες της τάξης των 50 εκατ. κυβικών. Η διαφορά είναι πως φέτος, απλά έγινε αυτό που όλοι ανέμεναν ότι θα γίνει και είχε αργήσει μάλιστα: δεν είχαμε επαρκείς βροχοπτώσεις. Η κλιματική αλλαγή μας συντροφεύει εδώ και χρόνια. Είναι δεδομένο πως το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Όλα αυτά είναι γνωστά, τα επισημαίνει συνεχώς μάλιστα η διοίκηση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού.
Η σκληρή αλήθεια που όλοι γνωρίζουν στους ΤΟΕΒ, στον ΓΟΕΒ και φυσικά στην Περιφέρεια, είναι πως υπάρχουν αρκετοί αρδευτές που δεν έχουν δικαίωμα να ποτίζουν λόγω χρεών προς τους Οργανισμούς. Επίσης, η άλλη σκληρή αλήθεια είναι πως σε αρκετές καλλιέργειες επιλέγονται τρόποι άρδευσης που κατασπαταλούν το νερό. Και αυτά είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ. Ωστόσο, το νερό δεν σταματά να τρέχει στις συνδέσεις των οφειλετών.
Το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο, όπως ακριβώς ήταν προδιαγεγραμμένη η χαμηλή στάθμη νερού στο Φράγμα. Η άρδευση θα ιδιωτικοποιηθεί, θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες την είσπραξη των αρδευτικών τελών, οι οποίες φυσικά θα κόβουν την σύνδεση όταν ο λογαριασμός μένει απλήρωτος. Όπως γίνεται και με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας π.χ. Επίσης, τα αρδευτικά τέλη θα είναι υψηλοτέρα τότε, καθώς θα πρέπει να βγαίνει και κάποιο κέρδος για την εταιρία. Και όσοι θα διαμαρτύρονται τότε, θα είναι ακριβώς οι ίδιοι που θα έχουν οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση με την μη είσπραξη των αρδευτικών τελών από τα μέλη τους και την κατασπατάληση του νερού από αρδευτές που δεν έχουν δικαίωμα να αρδεύουν.