Αυλαία έπεσε χθες μετά από σχεδόν 20 χρόνια, στην πολύκροτη υπόθεση της φάμπρικας που είχε στηθεί στην Ηλεία, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε βάρος του δημοσίου, με την παράνομη επιστροφή αγροτικού ΦΠΑ από πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Μια πρώην δημοτική υπάλληλος και άτυπη γραμματέας αγροτικού συνεταιρισμού του γειτονικού νομού, κρίθηκε ένοχη από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, για την κατηγορία της πλαστογραφίας, της κατ΄ επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση απάτης σε βάρος του Δημοσίου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμης σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Επρόκειτο για μια χαρακτηριστική υπόθεση της περιόδου 1999 – 2000, δηλαδή, μιας εποχής όπου στην Ελλάδα γινόταν πραγματικό πάρτι με το δημόσιο ταμείο, όπου ο καθένας, έπαιρνε ό,τι δήλωνε, ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο, έμποροι αγροτικών προϊόντων αλλά και αγρότες της Ηλείας, εκμεταλλεύθηκαν μια πρόβλεψη της νομοθεσίας που φαινομενικά, είχε σκοπό να ενισχύει το αγροτικό εισόδημα. Μπορούσαν να εισπράττουν μέρος της αξίας, των προϊόντων που είχαν πουλήσει, με την μορφή της επιστροφής του ΦΠΑ.
ΤΟ ΚΟΛΠΟ
Μάλιστα, είχε εκδοθεί και σχετική οδηγία προς τις εφορίες, βάσει της οποίας, πρώτα γινόταν η επιστροφή του ΦΠΑ και στη συνέχεια ο έλεγχος των παραστατικών, τα οποία κατατίθεντο στο ταμείο. Και εδώ, κάποιοι επιτήδειοι είδαν μια ευκαιρία για να πλουτίσουν.
Σε συνεργασία με απλούς αγρότες και βέβαια με το αζημίωτο, εξέδιδαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων, τα οποία κατατίθεντο στη συνέχεια στους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και με μια απλή αίτηση, δήλωναν ό,τι ήθελαν, για να πάρουν μετά από λίγο καιρό την επιστροφή του ΦΠΑ από την εφορία.
Για παράδειγμα, οι αγρότες υπέγραφαν ένα τιμολόγιο, αξίας, π.χ., 3.000 ευρώ, για ανύπαρκτες παραδοθείσες ποσότητες προϊόντων τους, λαμβάνοντας από τους εμπόρους περίπου το 4% της αξίας του. Στη συνέχεια οι έμποροι με τα πλαστά και εικονικά αυτά τιμολόγια ανά χείρας επισκέπτονταν την εφορία και έπαιρναν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ ύψους 11% για ανύπαρκτες αγορές αγροτικών αγαθών.
Ετσι, με το κόλπο αυτό, οι μεν αγρότες κέρδιζαν 4% για την αξία κάθε εικονικού τιμολογίου πώλησης προϊόντων που υπέγραφαν, οι δε έμποροι έπαιρναν για κάθε τιμολόγιο το υπόλοιπο 7% της συνολικής επιστροφής ΦΠΑ.
ΜΕ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Στην υπόθεση που δικάστηκε χθες στην Πάτρα, η κατηγορούμενη πρώην υπάλληλος που ενεργούσε για λογαριασμό του συνεταιρισμού, εμφανίστηκε να έχει καταθέσει αιτήσεις με εκατοντάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια για 63 αγρότες, μέλη συνεταιρισμού, με επιστροφές ΦΠΑ σημερινής αξίας, άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε στην δίκη, για τους συγκεκριμένους αγρότες, ενώ οι επιστροφές ΦΠΑ κυμαίνονταν κάθε χρόνο γύρω στα 5 εκατ. δρχ., την επίμαχη περίοδο εκτοξεύθηκαν στα 50 εκατ. δρχ.
Από τον έλεγχο που έκανε τότε το ΣΔΟΕ, είχαν βρεθεί πακέτα με λευκά τιμολόγια, τιμολόγια με ονόματα δασκάλων ή και νεκρών εμπόρων, ενδείξεις ότι δεν γινόταν απολύτως κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μάρτυρες που είχαν καταθέσει στην δίκη, ανέφερα χαρακτηριστικά ότι παρέδιδαν στην υπάλληλο του συνεταιρισμού, τσάντες με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, οι διακινητές των οποίων, έχουν ήδη καταδικαστεί σε άλλες δίκες.
Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, δικηγόρος Ηλείας Σάκης Κότσιφας, δήλωσε ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς η εντολέας του, κινδύνευε να καταδικαστεί σε δις ισόβια κάθειρξη, με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η εντολέας του, ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης, και ένα άβουλο άτομο το οποίο στην υπόθεση αυτή, ήταν το μεγάλο θύμα που οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή, αφού οι πραγματικοί εγκέφαλοι έμειναν στο απυρόβλητο. Ο κ. Κότσιφας στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, στο γεγονός ότι η υπάλληλος, δεν είχε καμία υποχρέωση και δυνατότητα να ελέγξει το βάσιμο των δηλώσεων και τη γνησιότητα των τιμολογίων που παραλάμβανε από εμπόρους και αγρότες για λογαριασμό του συνεταιρισμού.
Παρόλα αυτά, η εισαγγελέας της έδρας ήταν ξεκάθαρη. Μίλησε για περίπτωση πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος του δημοσίου. Εμμέσως πλην σαφώς, έριξε ευθύνες στην ΔΟΥ της περιοχής, που παραλάμβανε τα τιμολόγια και έδινε τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο, σημάδι μιας εποχής όπου γινόταν πάρτι ενώ η χώρα κατέρρεε.
Χαρακτήρισε αόριστους τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης, καταλογίζοντάς της, ότι η ίδια είχε εφεύρει έναν μηχανισμό με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Είχε βρει μια φάμπρικα» είπε χαρακτηριστικά, από την οποία επωφελήθηκαν πολλοί σε βάρος του Δημοσίου, που αργότερα διώχθηκαν και καταδικάστηκαν.
Οσον αφορά στις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, που πέρασαν χθες από το δικαστήριο και έπλεξαν το εγκώμιο της κατηγορουμένης, για την έντονη κοινωνική δράση και εθελοντική προσφορά, που έχει όλα αυτά τα χρόνια, η εισαγγελέας είπε ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού.
πηγή:pelop.gr