Επιασε ήδη Νοέμβριος και στα μέρη μας ανυπομονούμε όλοι να μαζέψουμε τις ελιές και να βγάλουμε το λάδι της χρονιάς. Οι παλιοί έλεγαν ότι ένα σπίτι που έχει λάδι, αλεύρι και κρασί, δεν κινδυνεύει από την πείνα.
Τα ελαιοτριβεία έχουν ανοίξει και έχουν ετοιμαστεί για την υποδοχή των ελαιοπαραγωγών και την εξαγωγή του ελαιόλαδου. Παρόλα αυτά, φέτος τα πράγματα δεν είναι καλά. Ανιση η μάχη που δίνουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Αχαΐα και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δάκος χτυπά αλύπητα τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα η σοδιά να μειώνεται. Οι κλιματικές αλλαγές και οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση του Δάκου. Το κακό όμως δεν σταματά εδώ. Οι ελιές που τελικά θα φτάσουν από τους παραγωγούς στα ελαιοτριβεία, δίνουν ελαιόλαδο κακής ποιότητας, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι βρώσιμο. Πολλοί παραγωγοί δεν παίρνουν καν το λάδι στα σπίτια τους, προτιμούν να το αφήνουν στα ελαιοτριβεία.
Η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους αγρότες της περιοχής μας. Μην ξεχνάμε ότι η Δυτική Αχαΐα είναι προικισμένη με ελαιόδεντρα και λιοστάσια σε όλο της το εύρος.
Ο Δάκος είναι γένος εντόμων της οικογένειας των Τεφριτίδων. Πρόκειται για μια μικρή μύγα μήκους 5mm. Φανταστείτε πόσο μικρό έντομο είναι και πόση καταστροφή έχει προκαλέσει. Το οικονομικό κόστος που έχουν οι παραγωγοί αλλά και τα νοικοκυριά μας, από την επιδρομή του Δάκου, είναι τεράστιο.
Μην ξεχνάμε ότι η ελιά είναι ένα δέντρο που ζει πάρα πολλά χρόνια και περνάει από γενιά σε γενιά, άρα έχουν θραφεί πολλές οικογένειες με το λάδι των ελιών της περιοχής μας. Οικογένειες που σήμερα λόγο και της οικονομικής κρίσης έχουν πιο πολύ ανάγκη από ποτέ το πολύτιμο χρυσοπράσινο αγαθό, το λάδι. Ας ευχηθούμε το φαινόμενο να σταματήσει εδώ και να μην δούμε κόπους μιας ζωής των αγροτών της περιοχής να τινάζονται στον αέρα. Το λάδι είναι ευλογία και συνάμα το απαραίτητο συστατικό για το μαγείρεμα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα λείψει από κανένα σπίτι.
Η Ροδία Καραμπελιά είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αχαΐας «Πάλεια» και λογοθεραπεύτρια.