«Μακροζωία στην ελληνογαλλική φιλία. Μπορούμε να παραμείνουμε ενωμένοι όπως ήμασταν πάντοτε, από τις πιο σκοτεινές νύχτες έως τις πιο φωτεινές αυγές όταν η Γαλλική επανάσταση ενέπνευσε τους αγωνιστές στην Πάτρα, στη Βοστίτσα, στο Μεσολόγγι στο άκουσμα της κραυγής «Ελευθερία ή Θάνατος», μια ισχυρή κραυγή που επρόκειτο στη συνέχεια να διεισδύσει στις καρδιές όλων των γυναικών και όλων των ανδρών που είναι λάτρεις της ελευθερίας».
Δυνατά μηνύματα που αποτυπώνουν τη διαχρονική και ισχυρή φιλίας της Ελλάδας με τη Γαλλία έστειλε ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο «Αχαιών Γεύμα Αγάπης» που διοργάνωσε το Παράτημα Πάτρας του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπατειρα». Φέτος η εξαιρετική διοργάνωση είχε συμπαραστάτη το Γαλλικό Ινστιτούτου της Πάτρας.
Το Σωματείο «Καλλιπάτειρα» και η πρόεδρός του Κατερίνα Παναγοπούλου τίμησαν τον Γάλλο πρέσβη. Η κ. Παναγοπούλου υπογράμμισε τη στενή φιλία των δύο χωρών και ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Ενδεικτικά ανέφερε για τις δοκιμασίες των ημερών όπου και πάλι η φιλία αυτή αναζωογονείται και τροφοδοτείται και από τις δύο πλευρές.
Ανάλογες ήταν και οι αναφορές που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, αποδίδοντας εκ μέρους της Περιφέρειας τη δέουσα τιμή στον Γάλλο πρέσβη.
Αυτό αποτυπώθηκε και στον σύντομο λόγο του κ. Μεζονάβ. «Αντιπροσωπεύοντας τη Γαλλία στην Ελλάδα, γνωρίζω ότι οι φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί σας έχουν προσφέρει στον κόσμο ένα κοινό θησαυρό -τη λογική και την ομορφιά. Οταν η Γαλλία φέρνει στη μνήμη της την Ελλάδα και πολύ περισσότερο όταν η Γαλλία διερωτάται για την αποστολή της στον κόσμο, ο Ομηρος, ο Αριστοτέλης, ο Πραξιτέλης και ο Περικλής είναι πάντα παρόντες. Η Γαλλία είναι πάντα πιστή σε αυτή την παγκόσμια κληρονομιά, δώρο της Ελλάδας του χθες, γεγονός που την κάνει να αγαπά την Ελλάδα σήμερα. Οπως έγραφε και ο Γάλλος ποιητής Alfred de Vigny το 1822 ”Ω Ελλάδα σ’ αγαπώ όπως κάποιος αγαπά την μητέρα του”».
Επίσης τόνισε ότι: «Βρίσκομαι στην Πάτρα ως εγκάρδιος φίλος της Ελλάδας. Είναι ευτυχία να υπηρετώ τη Γαλλία σε αυτή τη χώρα που αγαπώ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας». Αναφερόμενος δε στην Ελλάδα της κρίσης είπε: «Δεν βλέπω τη σχέση αυτή ως νοσταλγία της καταγωγής μας. Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα που άφησα το 2007, πριν την οικονομική κρίση, βρήκα μια χώρα βαθιά αλλαγμένη. Δεν αγνοώ ούτε τα δεινά που πέρασε ο ελληνικός λαός, ούτε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που έγιναν αλλά ούτε και την υπομονή του ελληνικού λαού. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν προκλήσεις σ’ έναν κόσμο γεμάτο απειλές. Ενα είναι μόνο βέβαιο, να έχουμε κοινό μέτωπο να είμαστε ενωμένοι».
Τέλος ευχήθηκε «μακροζωία στον σύλλογο ”Καλλιπάτειρα”, στην πρόεδρό του και σε όλα τα μέλη. Μακριά από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού όπου το χρήμα είναι ο κυρίαρχος, προσφέρετε χρήσιμο έργο μέσω της προώθησης των αυθεντικών αξιών του αθλητισμού, δίνοντας τον εαυτό σας, μέσα από το συλλογικό σας έργο και τον σεβασμό σας στον αντίπαλο».
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: «Στο επίκεντρό μας ο άνθρωπος»
Το 5ο «Αχαιών Γεύμα Αγάπης» αποτελεί πλέον για την πόλη σημαντικό φορέα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων αλλά και προσφοράς σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Με επικεφαλής την άκρως οργανωτική και επινοητική Μαρία Μανουσάκη – Μαλλιώρη οι Καλλιπάτειρες της Πάτρας φροντίζουν να παράγουν ουσιαστικό έργο προς όφελος της κοινωνίας. Τα έσοδα από την προχθεσινή διοργάνωση θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Μαχητές».
«Το Αχαιών αγάπης γεύμα καθιερώθηκε στις καρδιές μας ως μία εκδήλωση φιλαλληλίας, θέτοντας στο επίκεντρο τον συνάνθρωπο και ενισχύοντας τους συνεκτικούς δεσμούς των συνδημοτών προβάλλοντας παράλληλα καθετί όμορφο και δημιουργικό έχει να αναδείξει η πόλη της Πάτρας. Σήμερα όλοι εδώ που έχουμε έρθει στεκόμαστε συλλογικά αλληλέγγυοι στους ”Μαχητές” της ζωής αυτής που με τους γονείς τους παλεύουν για την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωσή τους όπου μέσα από τη διαφορετικότητα πρέπει να μπορέσουν να ζήσουν ισότιμα ανάμεσά μας υπενθυμίζοντας δε σε όλους μας την ηθική επιταγή που έχουμε να δικαιώνουμε με τις πράξεις μας καθημερινά την ανθρώπινη υπόστασή μας». Η κ. Μανουσάκη ευχαρίστησε την οικογένεια της «Πελοποννήσου» για το κοινωνικό της έργο και την εκδήλωση «Πρόσωπα της Χρονιάς» απόσπασμα της οποίας προβλήθηκε στη διάρκεια της βραδιάς. Αλλωστε φέτος οι Καλλιπάτειρες ήταν ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα για το κοινωνικό τους έργο.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΟΝΑΝ
Από την πλευρά της η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πατρών Γεωργία Πετροπούλου – Κόναν, ανέφερε:
«Ως μοναδικός φορέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και ως Πολιτιστικό και Μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, με επιμονή, υπομονή και πολύ μεράκι, επιδιώκει όχι μόνο το αυτονόητο, αλλά επίσης να δώσει απαντήσεις σε θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης που αφορούν τους πολίτες. Δημιουργικότητα, συνεργασία, προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Γαλλίας, μιας χώρας που βρίσκεται στο πλευρό μας εδώ και δύο αιώνες, είναι ο κινητήριος μοχλός των δράσεων μας!».
Η κ. Πετροπούλου ανακοίνωσε επίσης ότι από τον επόμενο μήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε καθηγητές Δημοσίου για την εξάσκηση της γλώσσας. Αυτή είναι η απόφαση του Γάλλου πρέσβη σε συμφωνία με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
ΜΑΡΘΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η πρόεδρος των «Μαχητών» Μάρθα Χριστοπούλου ευχαρίστησε τις Καλλιπάτειρες για την απόφασή τους να ενισχύσουν τον Σύλλογο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έρχεται να μας ενισχύσει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή. Κι αυτή αφορά την προσπάθειά μας να λειτουργήσουμε το σπίτι των ”Μαχητών”. Μία σύγχρονη δομή που θα προσφέρει καταφύγιο στα παιδιά μας τόσο για την εκπαίδευσή τους όσο και για την αυτόνομη διαβίωσή τους».