Κων. Κάππας: «Δεν κινδυνεύουμε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας»
Χειρότερο χαρακτήρισε το τσιγάρο από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία του, ο Κωνσταντίνος Κάππας, Ομότιμος Καθηγητής και Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με το Εργαστήριο «Υψηλών Συχνοτήτων Μεταϋλικών και Μη Γραμμικών Κυμάτων» (HERON LAB), το Σάββατο το βράδυ (26/04/25) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.
Επικαλούμενος ο κ. Κάππας τα αποτελέσματα του ερευνητικού του έργου καθώς και της ομάδας του, επεσήμανε ότι έχει διαπιστωθεί πως τέσσερα τσιγάρα είναι ισοδύναμα σε κίνδυνο, λόγω ραδιενέργειας, με μια ακτινογραφία θώρακος, η οποία εκπέμπει πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία από ένα κινητό ή μια κεραία. Όπως τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα είναι σαν να κάνει 2000 ακτινογραφίες το χρόνο, ενώ ακόμα και μία μια κοινή λάμπα δωματίου εκπέμπει 2 με 3 εκατ. μονάδες τη στιγμή που η ακτινοβολία του κινητού, της κεραίας και του ρούτερ κυμαίνεται από 1 έως 15 μονάδες».
Αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε 1.086 σχολεία από τα 10.000 όλης της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται κοντά σε κεραίες. «Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, δεν υπήρξε ούτε μία κεραία που να μην ήταν 500 και 1.000 φορές κάτω από τα όρια. Αν πετύχει μια γειτονιά να διώξει την κεραία, αυτό που θα συμβεί είναι ότι αυτή θα στηθεί σε άλλη περιοχή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να εκπέμπει πολύ δυνατά προκειμένου να καταστεί δυνατό τα κινητά να πιάσουν το σήμα, τα οποία θα διπλασιάσουν και θα τριπλασιάσουν την έντασή τους για να το εντοπίσουν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κάππας, επισημαίνοντας ότι τελικά δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό της πόλης.
Η συνεχής μέτρηση της ακτινοβολίας των κεραιών θα διώξει το φόβο
Τον κ. Κάππα προλόγισε ο Διευθυντής Εργαστηρίου «Υψηλών Συχνοτήτων Μεταϋλικών και Μη Γραμμικών Κυμάτων» και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Δρ. Γεώργιος Βελντές, οποίος, αφού εξήρε την επιστημονική προσωπικότητα του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε ο ίδιος καταθέσει και η οποία αφορούσε στο να συμβληθεί ο Δήμος Πύργου με ένα πιστοποιημένο φορέα για να μετρά την ισχύ των κεραιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στάθης Καννής: «Εμείς θα βασιζόμαστε στην επιστημονική γνώση των ειδικών»
Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συνεργασία του Δήμου με τον κ. Βελντέ, τόνισε ότι πάγια αρχή του καθώς και της Δημοτικής Αρχής είναι να βασίζονται στην επιστημονική γνώση των ειδικών για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της υγείας των Δημοτών.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός το οποίο κατά την προεκλογική περίοδο του ζητήθηκε να πάρει θέση κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κάτι που απέφυγε για να μην «εκπέσει σε λαϊκισμό», όπως είπε ο ίδιος, αφού δεν είχε τα επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν στο να εκφράσει μία τέτοια άποψη.
Επίσης αναφέρθηκε και στην απουσία μελών της αντιπολίτευσης από την ημερίδα, οι οποίοι είχαν πάρει αρνητική θέση για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες για το αν τελικά η ακτινοβολία τους προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ημερίδα έκλεισε με τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κάππας στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.



