Όταν ένας τόπος έχει καταστραφεί από πυρκαγιές , θα πρέπει να είναι υπερβολικά προσεχτικός τόσο επάνω στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση . Δυστυχώς στον νομό μας το πάθημα δεν φαίνεται να μας έγινε μάθημα . Ούτε στους θεσμούς, (Δήμοι , περιφέρεια , αποκεντρωμένη ) ούτε και στους πολίτες.
Γιατί ενώ γνώριζαν για τις ειδικές καιρικές συνθήκες δεν πήραν κάποια μέτρα για να προστατεύσουν το νομό. Για παράδειγμα:
1. απαγόρευση στο άναμμα φωτιάς για το διήμερο.
2. ενημέρωση των πολιτών μέσα από διάφορους θεσμούς (ΜΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι, δασοφύλακες κλπ)
3. επιφυλακή των πυροσβεστικών δυνάμεων για το διήμερο.
4. προληπτική περιπολία για αποφυγή εμπρησμών (εκουσίων η ακουσίων)
5. διασπορά πυροσβεστικών μέσων σε επικίνδυνα σημεία.
6. Οι δήμοι θα πρέπει να είχαν ενεργοποιήσει τα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών , Το αντίστοιχο και η περιφέρεια .
7. Η αποκεντρωμένη διοίκηση θα έπρεπε να είχε θέσει σε ετοιμότητα τις Υπηρεσίες της (Δασαρχεία) και να τους είχε εξασφαλίσει την δυνατότητα προληπτικής δράσης.
8. Να γίνει αν δεν έχει γίνει , καταγραφή των εθελοντικών ομάδων και πιστοποίηση τους ( σε όσες δεν έχει γίνει ). Ενίσχυση τους μέσω προγραμμάτων δήμων και περιφέρειας , και κινητοποίησή τους επάνω στην πρόληψη και την αντιμετώπιση (ανάλογα με τις δυνατότητες τους ).
9. Τέλος και εμείς οι πολίτες θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα , αποφεύγοντας τη χρήση φωτιάς όταν επικρατούν ακραία φαινόμενα και βοηθώντας στην πρόληψη ανάλογα με τις δυνάμεις μας.
Επειδή ο τόπος αυτός λόγω των κλιματολογικών συνθηκών θα ξανά αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο , θα πρέπει να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι για τις ολιγωρίες που παρατηρήθηκαν και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα τις αποτρέψουν στο άμεσο μέλλον.
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Γραφείο Τύπου