Μπροστά στις κάμερες τα χαμόγελα ήταν μετρημένα, οι φιλοφρονήσεις ωστόσο αρκετά περισσότερες. Ο Πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος μίλησαν για μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις, υπογράφοντας διμερή οικονομικά πρωτόκολλα συνεργασίας.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος έριχνε λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας νεκρή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο κ. Τσίπρας προασπιζόταν ενώπιον του κ. Πούτιν. Παράλληλα, μία ημέρα νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριπτε οποιαδήποτε χρησιμότητα στην αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τη συνοχή της συγκυβέρνησης.
«Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδος, κάποιο μαύρο παιχνίδι…» έλεγε χθες ενώπιον του κ. Τσίπρα ο κ. Πούτιν, όταν ερωτήθηκε για τις απελάσεις των διπλωματών του από την Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι και τα όσα διακινούνταν τις μέρες των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό περί υποδαύλισης τους, από τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας. Συνθέτοντας κανείς το παζλ αυτών των δηλώσεων, σε συνάρτηση με το ότι η παραμονή του πρωθυπουργού στη Ρωσική πρωτεύουσα διήρκεσε μόλις λίγες ώρες, αντιλαμβάνεται πως κανένα «μαύρο παιχνίδι» δεν υπάρχει. Όλα γίνονται στο φως και δείχνουν εκλογές σύντομα, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ξέχωρα από τις ζυμώσεις αυτές, η ουσία είναι ότι αν έλθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών η προβλεπόμενη διαδικασία απαιτεί την κύρωση της, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Ακόμη λοιπόν και αν απέχουν από την ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μπορεί να «περάσει» με λιγότερες από 151 ψήφους ή με περισσότερες, σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συμμαχήσει με ανεξάρτητους βουλευτές ή ορισμένους από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ. Εσωτερικώς η αντιπαράθεση ευνοεί τους κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι «επιστρέφουν» προεκλογικώς στα ακροατήρια επιδιώκοντας να «συναντηθούν» ξανά μετά τις κάλπες. Η διεθνής όμως εικόνα της χώρας δοκιμάζεται πολύ σοβαρά, αφού ο συγκυβερνήτης τάσσεται ανοιχτά με τη ρωσική πλευρά την ώρα που ο κυβερνήτης προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.
Γέφυρες
Και τούτο προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει έναν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ΕΕ, της Ρωσίας και του αραβικού κόσμου. «Τα 3,5 αυτά χρόνια, η πορεία μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και ένας αξιόπιστος εταίρος, ενισχύοντας σχέσεις φιλίας με την Ρωσία. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ και η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξία και την σημασία της Ελλάδας. Αν δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μία αξιόπιστη σύμμαχος δεν θα είχε την ίδια αξία και σημασία για την Ρωσία».
Ο κ. Πούτιν ωστόσο κράτησε αποστάσεις από τέτοια ζητήματα και περιορίστηκε στη λήψη πρωτοβουλιών για «εμβάθυνση της συνεργασίας».
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς οι συνολικές επενδύσεις Ελλάδας-Ρωσίας ανέρχονται σε 700 εκατ. δολάρια. «Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός» είπε ο Ρώσος πρόεδρος «περνάει από μία δύσκολη περίοδο στην ιστορία του. Ευχόμαστε αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν. Μπορώ να συγχαρώ τον πρωθυπουργό που έχει μία προοδευτική συνεχή γραμμή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.