Σοκ και δέος για 75.000 «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

 

 

 

 

 

«Λυπητερή» 500 έως 15.000 ευρώ για αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν προ πενταετίας – Για αυτούς που ελέγχθηκαν, προέκυψε συνολικά φόρος 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.300 ευρώ «κατά κεφαλήν»

«Ποδαρικό» με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα για όσους πιάστηκαν μετά από διασταύρωση να μην έχουν δηλώσει -όπως και όταν έπρεπε- εισοδήματα πολλών χιλιάδων ευρώ το 2014, κάνει η νέα χρονιά για περίπου 75.000 «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους. Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το business stories, από την Πρωτοχρονιά αναρτήθηκαν νέα εκκαθαριστικά με αναδρομικούς φόρους περίπου 500 – 1.500   για τους περισσότερους ( ή 1.300 ευρώ κατά μέσον όρο). Όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν λάβει αναδρομικά ετών 2013 και πριν, μπορούν να ανατρέξουν στο Taxisnet και να διαπιστώσουν αν τους εστάλη σχετικό ειδοποιητήριο.

Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους που εισέπραξαν αναδρομικά μετά από δικαστική διαμάχη με τους εργοδότες τους. Αφορούν όμως και συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ και εισέπραξαν αναδρομικά συντάξεων τα οποία είχαν περικοπεί με διατάξεις μνημονιακών νόμων οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και δικαστικοί που το 2014 έπρεπε να δηλώσουν και αναδρομικά του 2010 και επομένων ετών, τα οποία έλαβαν μετά από αποφάσεις του Μισθοδικείου  το 2008 (επί υπουργίας Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη).

Από συνόλου περίπου 200.000 υποθέσεων που εντοπίστηκαν, οι 80.000 είχαν υποβάλει διορθωτική δήλωση από μόνοι τους, ενώ άλλοι 35.000 υποθέσεις αφορούσαν πολύ μικρά ποσά και δεν ελέγχθηκαν.

Αντιθέτως, για περίπου 75.000 που ελέγχθηκαν, προέκυψε συνολικά φόρος 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.300 ευρώ «κατά κεφαλήν» -αν και προέκυψαν και εκκαθαριστικά με ποσά 10.000 – 50.000 ευρώ έξτρα φόρο!

Με βάση όσα έγραψε την Κυριακή το business stories, οι περισσότεροι από τους «τυχερούς» αυτούς φορολογούμενους του 2020, δεν έχουν καν αντιληφθεί ακόμα ότι τους ήρθε η «λυπητερή». Θα το διαπιστώσουν σύντομα στο email τους ή και ταχυδρομικώς. Μέχρι και την τελευταία μέρα του χρόνου, οι εφορίες έδιναν κυριολεκτικά αγώνα δρόμου, για να προλάβουν να ελέγξουν και να βεβαιώσουν  «έξτρα φόρους», σε όσους έλαβαν αναδρομικά μισθών και συντάξεων, αλλά παρέλειψαν να τα δηλώσουν όπως και όταν έπρεπε, με τις δηλώσεις του 2014.

Τα αναδρομικά ποσά μάλιστα έπρεπε να είχαν δηλωθεί και επιμεριστεί στα έτη στα οποία αφορούσαν ή ανάγονταν, δηλαδή και προ του 2013. Ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε «τρέξει» ξανά διασταύρωση δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με τα εκκαθαριστικά καταβολής αναδρομικών εισοδημάτων και αποδοχών σε δικαιούχους. Το 2014 άλλωστε ήταν η πρώτη φορά όπου, εκτός από βεβαιώσεις μισθοδοσίας, καθιερώθηκαν και οι βεβαιώσεις καταβολής αναδρομικών αποδοχών, ως ξεχωριστή υποχρέωση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων  και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στο «τσακ»…

Και ενώ πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια, ενοπίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, ελάχιστες μέρες μόλις πριν παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου να τους ελέγξει και να τους επιβάλει φόρους από το 2014.

Από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά οι εφορίες όλης της χώρας βεβαίωναν μαζικά φόρους σε πολίτες, ερήμην των ιδίων και των δηλώσεων που είχαν υποβάλει προ πενταετίας. Αρκέστηκαν απλώς στον «θησαυρό»  των βεβαιώσεων που έστειλαν στην ΑΑΔΕ τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το δημόσιο, ΔΕΚΟ ή άλλες επιχειρήσεις για τα αναδρομικά που κατέβαλαν σε εργαζομένους και συνταξιούχους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα όπως των δικαστικών, τα αναδρομικά έφταναν ακόμα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για αυτό δόθηκαν και τμηματικά σε βάθος δύο ή τριών ετών, λόγω του ύψους και του δυσβάσταχτου κόστους τους για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, όταν διαπιστώθηκε σε έλεγχο που έτρεξε από την ΑΑΔΕ και την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΔΗΛΕΔ στα τέλη Νοεμβρίου, πάνω από 200.000 δικαιούχοι αναδρομικών δεν είχαν δηλώσει όπως όφειλαν τα αναδρομικά τα οποία είχαν λάβει! Και γι’ αυτό δόθηκε εντολή στις εφορίες όλης της χώρας να εξετάσουν μία προς μία όλες αυτές περιπτώσεις, για να φανεί ποιοι τυχόν είχαν υποβάλει έστω και εκπρόθεσμα κάποια τροποποιητική δήλωση για να φορολογηθούν για τα εισοδήματα αυτά και ποιοι όχι. Κάπως έτσι, περιορίστηκαν σε σχεδόν 100.000 (1 στους 3 έναντι της αρχικής διασταύρωσης) εκείνοι στους οποίους τελικώς θα έρθουν τα εκκαθαριστικά με φόρους και πρόστιμα άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε λιγότερο από μισό μήνα τελικά, οι περισσότερες εφορίες κατάφεραν να ελέγξουν και να εκδώσουν εκκαθαριστικά φόρου για το 2014 και προηγούμενων ετών, χωρίς τη μεσολάβηση των ιδίων φορολογουμένων, οι οποίοι θα πληροφορηθούν τις επόμενες ημέρες τα καθέκαστα, όταν λάβουν τα εκκαθαριστικά για να πληρώσουν τους φόρους με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης δήλωσης. Σ’αυτές περιπτώσεις θα κληθούν να καταβάλουν από 500 ή και μέχρι 15.000 ευρώ στην εφορία, για τα εισοδήματα που παρέλειψαν να δηλώσουν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση, διαπιστώνεται ότι πολλοί εμφανίζονται να έχουν δηλώσει  τα εισοδήματα αυτά, αλλά όχι στον σωστό κωδικό του Ε1 όπως θα έπρεπε να φορολογηθούν, αλλά σε άλλους κωδικούς (πχ 659 -660),  με αποτέλεσμα τελικά να παραμείνουν αφορολόγητοι μέχρι και σήμερα.

…και παρ’ ολίγον ΠΝΠ

Για όλες αυτές περιπτώσεις , μόλις εντοπίστηκε το πρόβλημα, σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών και στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Όπως όλα δείχνουν, ή  επιχείρηση «μαζική επιβολή φόρων του 2014» σε εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ολοκληρώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αν και προς στιγμήν στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονταν να επιβάλουν παράταση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πριν αλλάξει χρόνια, προκειμένου να μην παραγραφούν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις φορολογουμένων.

Στο τέλος, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, κατάφεραν οι εφορίες να φέρουν σε πέρας  την δύσκολη αυτή αποστολή. Ωστόσο  θεωρείται βέβαιο ότι στο εξής θα γίνεται κάθε χρόνο η ίδια διασταύρωση που φέτος για πρώτη φορά έγινε , ανάμεσα στις δηλώσεις εισοδήματος  και στα εκκαθαριστικά είσπραξης αναδρομικών αποδοχών από εργοδότες , δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ξανά ποτέ να χάσει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ -όπως παρ’ ολίγον να συμβει εφέτος- το ελληνικό δημόσιο.