Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1 ή λίγο χαμηλότερα από αυτό γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση – «Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο», είπε – Tι δήλωσε για το άνοιγμα των σχολείων
Λίγο προτού ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος, μήνας που για τους ειδικούς θεωρείται κρίσιμος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε ότι είναι παρήγορο που δεν έχουμε εκθετική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού.
Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας ξεκαθάρισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R ξεπέρασε το 1 στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο τώρα είναι στο 1 ή λίγο χαμηλότερα από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η πιο ασφαλής εκτίμηση, όπως είπε ο κ.Σύψας, είναι πιθανότατα το 0,90.
Η στρατηγική της κυβέρνησης
Η στρατηγική, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι στοχευμένα μετρά σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο.
Αναφερόμενος στην εκτίμηση κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.
«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκτίμηση Σύψα για το άνοιγμα των σχολείων
«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» διευκρίνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας για το άνοιγμα των σχολείων.
«Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα» διαβεβαίωσε ο κ. Σύψας.
«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων. Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολειά ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε ο καθηγητής.
«Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση», προσέθεσε.