Αμεση βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με ταυτόχρονη εισαγωγή τόσο του ύψους του οφειλόμενου προστίμου όσο και των βαθμών ποινής που αυτή επισείει στο point system αλλά και online ενημέρωση του παραβάτη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών του υπουργείου Μεταφορών σε 13 τομείς, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πρακτικά ο τροχονόμος, ο οποίος θα βεβαιώνει την παράβαση θα την περνά αυτόματα μέσω τάμπλετ στο κεντρικό Μητρώο της Τροχαίας καταργώντας ουσιαστικά τη μεταγενέστερη καταγραφή του συμβάντος. Στην περίπτωση που το πρόστιμο δεν πληρωθεί από τον παραβάτη, ο υπερήμερος οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ένσταση, ενώ στη συνέχεια, και εφόσον η ένστασή του έχει απορριφθεί, θα του παρέχεται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2-3 μηνών προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του, η οποία μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος θα περνά ως υποχρέωση μέσω του Taxis και θα εμφανίζεται στη φορολογική του δήλωση.
Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απλούστευση των διαδικασιών στους συνολικά 13 τομείς της συμφωνίας, η βεβαίωση και η παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ αλλά και ο έλεγχος και η παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων των καθ΄ έξιν παραβατών οδηγών μέσω του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (point system) αποτελούν προτεραιότητες με στόχο να προχωρήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Αλλωστε εντάσσονται και στην αναθεώρηση του ΚΟΚ, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι τόσο η αποτροπή επανάληψης των παραβάσεων από τους οδηγούς όσο και η εισπραξιμότητα των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Το δεύτερο, μάλιστα, αποτελεί και ένα κεφάλαιο χωρίς σπουδαία αποτελέσματα έως τώρα, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβάλλονται ετησίως φτάνει περίπου τα 140 εκατ. ευρώ, τελικώς το ποσό που πληρώνεται δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια! Σήμερα τα βήματα από την επιβολή μέχρι την είσπραξη ενός προστίμου είναι περίπου εξήντα, ενώ φιλοδοξία του νέου ΚΟΚ είναι να τα μειώσει στα 15.