Στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα για τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δεκάδες έργα και δράσεις υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, το ΕΣΠΑ δεν είναι πλέον κάτι “ξένο” για την κοινωνία μας. Είναι τα έργα και οι δράσεις που βλέπουμε παντού γύρω μας και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Είναι η μεγάλη “γέφυρα” προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030, μία Περιφέρεια σύγχρονη και ανθεκτική, παραγωγική και εξωστρεφής, με περιβαλλοντική συνείδηση και ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη.
Ν. Φαρμάκης: «Η ανάπτυξη έρχεται με τη χρηματοδότηση έργων και που υπηρετούν τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών»
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Μιλάμε σήμερα για το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε, για μία Προγραμματική Περίοδο που έκλεισε. Και η οποία, μετά από μεγάλη προσπάθεια πολλών, νομίζω πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας όμως και σημαντικά διδάγματα ως παρακαταθήκες για την επόμενη Περίοδο, που ήδη διανύουμε.
Πραγματοποιώντας λοιπόν μία σύντομη και γενική περιγραφή, καθώς στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ αποτυπώνονται παντού στον τόπο μας, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας». Αναφερόμενος στα έργα και στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία ο Ν. Φαρμάκης σημείωσε: «Και επειδή βρισκόμαστε στην Ηλεία, θα θυμίσω τα έργα αναπλάσεων που έγιναν στο πλαίσιο των χωρικών επενδύσεων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σημαντικών κτιρίων, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κατάκολο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και τη χρηματοδότηση λειτουργίας 12 δομών στήριξης και ενεργητικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και πολιτών. Θα θυμίσω επίσης ότι μέσα από το ΕΣΠΑ ενισχύθηκαν πάνω από 1.300 επιχειρήσεις εδώ στην Ηλεία. Και φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφέρω μία από τις κορυφαίες στιγμές της προηγούμενης θητείας μας, που έγινε κατορθωτή μέσα από το ΕΣΠΑ: Την Olympian Land. Δηλαδή, τη χρηματοδότηση της νέας ταυτότητας και της νέας στρατηγικής τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, ως Ολυμπιακή Γη.
Πολλά από όσα έγιναν λοιπόν στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φέρουν τη σφραγίδα του ΕΣΠΑ. Του σημαντικότερου μάλλον, χρηματοδοτικού εργαλείου που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και το οποίο σε ότι αφορά την Προγραμματική Περίοδο που ολοκληρώθηκε, αξιοποιήθηκε πλήρως. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
Για την ακρίβεια, είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στη δουλειά των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας, αλλά και χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με το σύνολο των τοπικών φορέων, τους δήμους, τα επιμελητήρια και όλους τους άλλους, πετύχαμε να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο για τον τόπο μας.
Θέλω για άλλη μία φορά να τους ευχαριστήσω όλους. Και να προσθέσω πως η συνεργασία που πετύχαμε για την ευόδωση αυτού του στόχου, αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.
Έχουμε όμως και μία ακόμα παρακαταθήκη που πρέπει να κρατήσουμε.
Το γεγονός πως καταφέραμε να παρέμβουμε στο ΕΣΠΑ και – ομολογουμένως με πολύ κόπο – να πετύχουμε τροποποιήσεις και αλλαγές που ήσαν απολύτως απαραίτητες, είτε γιατί αυτό επέβαλλαν οι καιροί, είτε γιατί αυτό επέβαλλαν οι πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας. Στρέψαμε πόρους λοιπόν για να στηρίξουμε το τοπικό σύστημα Υγείας, αλλά και περίπου 7.000 επιχειρήσεις, την ώρα της μεγάλης ανάγκης, δηλαδή της πανδημίας.
Στρέψαμε πόρους σε έργα που ήσαν απολύτως αναγκαία, χωρίς παράλληλα να αφήνουμε τίποτα σημαντικό να χαθεί. Και ένα παράδειγμα μόνο είναι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου που όχι μόνο αγωνιστήκαμε να μην χαθούν, αλλά φροντίσαμε να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο.
Θα επαναλάβω κάτι που το πιστεύω βαθιά:
Η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται με το να ρίχνει κάποιος χρήματα δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να επιτυγχάνει την απαιτούμενη απορροφητικότητα.
Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται με τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, που υπηρετούν τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών.
Τι λέμε, λοιπόν;
Ότι θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα:
● Όμορφη και εξωστρεφής.
● Ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
● Με σύγχρονη παραγωγική δύναμη που θα επενδύει στην καινοτομία και τη πράσινη ανάπτυξη.
Και ακόμα:
● Μία Δυτική Ελλάδα όλων των πολιτών! Κανένας μόνος του!
Αυτές τις τέσσερις βασικές αξίες της πολιτικής υπηρετήσαμε και μέσα από το ΕΣΠΑ που τελείωσε. Αυτές θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και στη συνέχεια. Από το 2019 που αναλάβαμε καθήκοντα μέχρι το τέλος του 2023 και της ουσιαστικής λήξης του ΕΣΠΑ 14-20, κάναμε μία μεγάλη διαδρομή και αισθανόμαστε πως τα πάνω από 470 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν, κάλυψαν μεγάλες και ουσιαστικές ανάγκες του τόπου, ανοίγοντας παράλληλα έναν νέο δρόμο προς το μέλλον. Σε αυτή τη διαδρομή διδαχτήκαμε πολλά.
Αποδείξαμε ότι τα προγράμματα έχουν νόημα όταν πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται η πρόοδος του τόπου και του πολίτη. Και το αποδείξαμε όλοι μαζί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι λοιπόν, σε όλους εκείνους που εργάστηκαν, κόπιασαν, συνεργάστηκαν μαζί μας. Και σε εκείνους που μας έκαναν υποδείξεις, μας διόρθωσαν, μας έκαναν καλύτερους. Κάθε βήμα προόδου είναι ένα συλλογικό βήμα. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ».
Στ. Καννής: «Στόχος μας είναι, το πως θα καλυτερέψουμε τη ζωή των συμπολιτών μας»
Ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους το σύνολο των παρευρισκομένων σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά μου που σας φιλοξενούμε σε αυτή εδώ την αίθουσα, σε αυτό το μικρό κομψοτέχνημα, μέρος του αρχαιολογικού μας μουσείου, που είναι το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για όλους τους Πυργιώτες. Από εδώ λοιπόν μπορούν να ξεκινήσουν πολλά καλά, για την πόλη, το Νομό μας, αλλά και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για τους νέους αυτοδιοικητικούς είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε τη περίοδο αυτή της θητείας μας με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που μπορούμε να στο διαμορφώσουμε εμείς, να το οραματιστούμε, όπως έχουμε ήδη κάνει στις προτάσεις μας, να το σχεδιάσουμε και να προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Έχουμε σε αυτή τη προσπάθεια πολύτιμους αρωγούς, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Διαχειριστική Αρχή και σίγουρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε πολλά καθώς όλοι έχουμε ένα κοινό στόχο. Στόχος είναι, το πως θα καλυτερέψουμε τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας. Έχουμε βρει ένα καλό βηματισμό και η συνεργασία όλων το πρώτο πεντάμηνο της θητείας μας, θεωρώ είναι ιδιαίτερα καλή. Μιάς και είμαστε στο Πύργο, καθώς μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, οφείλουμε να αναφερθούμε σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν. Έχει μείνει ημιτελές το τοπόσημο του Πύργου, δηλαδή το Επαρχείο και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί και θα βρεθούμε εδώ και πάλι. Ένα άλλο ιδιαίτερο σημείο είναι το λιμάνι μας που είναι ιδιαίτερο σημείο για όλη τη Δυτική Ελλάδα και αποτελεί σημείο εισόδου από θάλασσας όλων των επισκεπτών μας, Ευρωπαίων και Αμερικάνων, όλων της γης των πολιτών. είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα έργα τα οποία είχαν σταματήσει ξεκινάνε και ότι σίγουρα θα έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο ότι το λιμάνι του Κατακόλου θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλη τη Δυτική Ελλάδα και όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από αυτό. Σήμερα είναι μία μέρα απολογισμού αλλά και σχεδιασμού. Σας ευχαριστούμε».
Τα έργα
Η Ιωάννα Φαναριώτου- προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε τα έργα δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι το όραμα ήταν: «Η αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφής και αειφορική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον». Παράλληλα αναφέρθηκε στο στόχους του προγράμματος που δεν ήταν άλλοι από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την προστασία του Περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, την ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών, την ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων καθώς και η ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης.
Ακολούθησε ζωντανή σύνδεση με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική αλλαγή της εικόνας της πόλης του Αγρινίου μέσω των δράσεων/ έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Τη χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, Υποδομών και έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Βασιλόπουλος καθώς και οι δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος.
1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ –
ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ (ΟΠΣ: 5032883)
Π/Υ: 361.795,84€
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Ταμείο : ΕΤΠΑ
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση, έγινε
αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, τοποθετήθηκαν
ηλιακά θερμοσιφωνικά συστήματα συλλέκτη – ταμιευτήρα αποθήκευσης του ζεστού
νερού χρήσης, έναντι του υπάρχοντος μπόιλερ που λειτουργεί από τον καυστήρα
πετρελαίου, για το μηδενισμό της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον,
εγκαταστάθηκαν αντλίες θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη
και σύστημα αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης
και διασύνδεση με bms. Με τον συνδυασμό των παραπάνω παρεμβάσεων έχει προκύψει
ένα κτίριο με πολύ βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, συμβάλλοντος σημαντικά στην
εξοικονόμηση ενέργειας και την αντίστοιχη μείωση του αντίστοιχου ανθρακικού
αποτύπωματος, εξασφαλίζοντας μία περισσότερο βιώσιμη λειτουργία του κτιρίου.
2. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ (ΟΠΣ: 5075842)
Ταμείο ΕΤΠΑ
Π/Υ: 435.944,44€
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΟΦΥΠΕΚΑ
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την
ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού
Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ.
Πελοποννήσου. Οι δράσεις αναπτύχθηκαν στους ακόλουθους τομείς:
1. Διαχειριστικές παρεμβάσεις για την βιοποικιλότητα, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση
ενημερωτικού υλικού και βίντεο, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, τη
σήμανση μονοπατιών, την παρακολούθηση αναπαραγόμενων ειδών ορνιθοπανίδας,
διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και τη δημιουργία υλικού περιβαλλοντικής
εκπαίδευσης.
2. Αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου του κέντρου πληροφόρησης με παρεμβάσεις
στη δομή του χώρου και ανανέωση των μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος, σύμφωνα
με καινούργια μουσειολογική μελέτη.
3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ (ΟΠΣ 5002956)
Ταμείο ΕΤΠΑ
Π/Υ: 9.720.559,17€
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
Αντικείμενο της πράξης ήταν η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων
(Χ.Υ.Τ.Υ.) και των συνοδών έργων αυτού, ήτοι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας
Στραγγισμάτων (Μ.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Υ. και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως
προβλέπεται από τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η παροχή τεχνικής υποστήριξης, οι συνδέσεις
των έργων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και οι απαραίτητες αρχαιολογικές εργασίες και
έρευνες. Στην παρούσα φάση ο Χ.Υ.Τ.Υ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, η οποία
συνδυάζεται με την ενεργοποίηση του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών αποβλήτων
που υλοποιήθηκε σε μεταγενέστερη πράξη. Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις
εξυπηρετούν το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
4. ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΘΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (έδρα Πύργος)
Π/Υ: 520.800,00€
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ)
Ταμείο : ΕΚΤ
Ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να ενταχθούν σε υφιστάμενες δομές, συνεχώς
διευρύνεται τα τελευταία χρόνια καθώς η κατάσταση του προβλήματος των εξαρτήσεων
έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ενώ «νέου τύπου» εξαρτήσεις έχουν κάνει δυναμικά την
εμφάνιση τους τόσο στον πληθυσμό των εφήβων/νέων όσο και στον πληθυσμό των
ενήλικων. Ενδεικτικά αναφέρονται η αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ ειδικά στην
περιφέρεια και η αύξηση του τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών στους νέους, σε βαθμό
που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά. Το Πολυδύναμο Κέντρο
παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις
επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από
ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κ.α) και
παρέπεμπε σε εξειδικευμένες δομές εφόσον κρινόταν αναγκαίο (προγράμματα
υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, κλπ).
5. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Θα γίνει παρουσίαση των δράσεων κρατικών ενισχύσεων από του 2 Ενδιάμεσους Φορείς
Διαχείρισης, που ανέλαβαν την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
Α) ΔΙΑΠ ΠΔΕ, Δ/ντρια κα Νατάσσα Πυργάκη θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία των
δράσεων, συνοδευόμενα από βίντεο επιλεγμένων υλοποιημένων έργων
1. Δράση «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ Δυτικής Ελλαδας (Α&Β Φάση)» (ΕΤΠΑ)
2. Δράση «Ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας» (ΕΤΠΑ)
3. Δράση «Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών
και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας» (ΕΚΤ)
Β) Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΦΕΠΑΕ), Δ/ντρια κα Μάγδα
Πετροπούλου θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία των δράσεων, συνοδευόμενα από
φωτογραφικό υλικό επιλεγμένων υλοποιημένων έργων
1. Δράση «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα – Ενίσχυση του μεγέθους και
της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ»
(ΕΤΠΑ)
2. Δράση «Ενίσχυση των “πράσινων επιχειρήσεων & ανακύκλωσης” στη Δυτική
Ελλάδα» (ΕΤΠΑ)
3. Δράση «Ενίσχυση των επιχειρήσεων ΤΠΕ της Δυτικής Ελλάδας» (ΕΤΠΑ)
4. Δράση «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική
Ελλάδα» (ΕΤΠΑ)
5. Δράση «Παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν
από την πανδημία» (ΕΤΠΑ)
6. Δράση «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και
Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα» (ΕΚΤ
Έργα στο Κατάκολο
1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ
Ταμείο : ΕΤΠΑ
Π/Υ: 5.200.465,35€
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΥΡΙΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου ,η οποία έχει λάβει υπόψη την αριθ. 8216.04/04/12
(ΦΕΚ τ.ΑΑΠ 152/2012) απόφαση της ΕΣΑΛ, στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα
κατασκευαστούν νέα κτίρια
α) κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην
τουριστικού περιπτέρου. Αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με
συνολική επιφάνεια 1310,07τμ,
β) κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου
επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄
όροφος) με συνολική επιφάνεια 774,25τμ
γ) κτίριο εκθέσεων –πολιτισμού (αποτελεί
μετατροπή και επανάχρηση κτιρίου πρώην αποθηκών σταφίδας με προσθήκη ενός
όμοιου τρίτου όγκου) με συνολική επιφάνεια 785,99τμ δ) Τέλος θα γίνει ανάπλαση της
χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην
επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ Λιμένα Κατακόλου (ΦΕΚ 278/29-8-2014).
Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας
κυκλοφορίας ,έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.
Η χρηματοδότηση του έργου θα συνεχιστεί στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.
2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ταμείο : ΕΚΤ .
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ με τόπο
υλοποίησης στο Κατάκολο Ηλείας.
Π/Υ : 99.229,90 €
Η επιχείρηση έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από την πρόσκληση της ΚΑΛΟ από το ΕΠ
Δυτ Ελλάδα 2021-2027 (μεταφερόμενο έργο).
Περιγραφή έργου
Το Μουσείο Κοτσανά έχοντας συλλέξει πολύτιμα στοιχεία από την αλληλεπίδρασή του
με ποικίλες κατηγορίες κοινού και εθνικοτήτων τόσο μέσα από τις περιοδεύουσες
εκθέσεις του σε περισσότερους από 145 προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό όσο
και από τη μόνιμη παρουσία των παραρτημάτων του σε Πελοπόννησο, Αθήνα και
Κρήτη, προχωρά στην ανάπτυξη νέας έκθεσης σε ψηφιακή και φυσική διάσταση.
Αντικείμενο του νέου έργου με τίτλο “Τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου” αποτελεί η
ανάδειξη μιας νέας εμπειρίας επίσκεψης που μπορεί να λειτουργήσει είτε ανεξάρτητα
είτε αλληλοσυμπληρωματικά. Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν είναι: το
Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ο
Κολοσσός της Ρόδου, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Ναός της Αρτέμιδος στην
Έφεσο, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας και η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
Το έργο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα:
-Ψηφιακή έκθεση (3D μοντέλα με αναλυτική λεπτομέρεια γεωμετρίας, ψηφιακό
WalkThrough και δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίου)
-Φυσική διάσταση (μελέτη, σχεδιασμός, κατασκευή 7 εκθεμάτων κλίμακας 1:10 έως
1:100 ανάλογα με το πραγματικό μέγεθος κάθε θαύματος, εποπτικό υλικό, εφαρμογές
ξενάγησης)
-Υβριδική εμπειρία (συνδυασμός των ανωτέρω με εφαρμογές επαυξημένης
πραγματικότητας (AR), υποδοχή και ξενάγηση από ολόγραμμα).
Στην πρώτη περίπτωση, η απουσία προσδιοριζόμενου χώρου και χρόνου σε
συνδυασμό με τη δίγλωσση παρουσίαση δίνει τη δυνατότητα σε e-επισκέπτες από όλο
τον κόσμο να γνωρίσουν σε βάθος τη θεματική μέσα από την ευκολία της “κατ οίκον
εμπειρίας” αφού δε θα απαιτείται μετακίνηση.
Στη δεύτερη περίπτωση, το κοινό έρχεται σε άμεση επαφή με τα εκθέματα έχοντας την
ευκαιρία να τα γνωρίσει μέσα από το συνοδευτικό υλικό που τα πλαισιώνει
(οπτικοακουστικό & λεκτικό περιεχόμενο). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βοήθεια των
ξεναγών του Μουσείου, ο ρόλος των οποίων επικεντρώνεται στην παραμετροποίηση
της πληροφορίας σύμφωνα με την ηλικία και το γνωστικό αντικείμενο του επισκέπτη
αλλά και στην ευρύτερη ανάδειξη του ιστορικού πλαισίου και του κοινωνικού γίγνεσθαι
της εποχής. Ο φυσικός χώρος όπου παρουσιάζεται η έκθεση μπορεί να είναι είτε εντός
του Μουσείου Κοτσανά είτε σε τρίτους χώρους σε Ελλάδα ή/και εξωτερικό με την
ιδιότητα της περιοδεύουσας έκθεσης.
Η τρίτη περίπτωση μπορεί να συνδυάσει τη διά ζώσης επαφή με τα εκθέματα μέσω
της παρουσίασης/προσέγγισης που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής. Με τον τρόπο
αυτόν, η έκθεση μπορεί να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα εμπειρίας επίσκεψης σε
διαφορετικούς τόπους με μέση διάρκεια παραμονής από 2 έως 4 μήνες απευθύνεται
σε διαφορετικές ηλικίες και εθνικότητες.