Του Μισέλ Αμπου-Χάντμπα*
Τα 39.000 στρέμματα καμένης γης στους δήμους Πύργου και Ήλιδας Ιούνιο μήνα επιβεβαιώνουν αυτό που η επιστημονική κοινότητα συζητά έντονα τα τελευταία χρόνια, αλλά εμείς εδώ δείχνουμε να μην το αξιολογούμε ως προτεραιότητα: Η Ηλεία ανήκει πλέον στις περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρατεταμένη ανομβρία, πολυήμεροι ακραίοι καύσωνες κάθε χρόνο ανά 60 μέρες και σύντομες αλλά ισχυρές βροχοπτώσεις στα μέσα του φθινοπώρου, οι οποίες οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Αυτήν την πραγματικότητα, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με πρόχειρο σχεδιασμό και με εκ των υστέρων αποφάσεις, οι οποίες θυμίζουν τον τίτλο του βιβλίου που έγραψε το 2009 για την κλιματική αλλαγή o Βρετανός συγγραφέας και βουλευτής των Εργατικών, Colin Challen, «Too little, too late», δηλαδή πολύ λίγα και πολύ αργά.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των δασαρχείων της Ηλείας, η ζημιά στον πρωτογενή τομέα των δύο δήμων είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες ανακούφισης των πυρόπληκτων παραγωγών. Ειδικά στην περιοχή της Πηνείας, οι κατεστραμμένες γεωργικές εκτάσεις είναι σχεδόν 10.000 στρέμματα, αριθμός που μαρτυρά τρομακτική απώλεια εισοδήματος για τους κατοίκους μιας περιοχής με κύρια πηγή εισοδήματος την αγροτική παραγωγή.
Το ανησυχητικό στοιχείο της κατάστασης, που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, είναι το προηγούμενο των καταστροφών από το καλοκαίρι του 2021 στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία. Οι πολυδιαφημισμένες ψηφιακές πλατφόρμες των υπουργείων για την υποβολή των αιτήσεων και οι απανωτές εξαγγελίες από κυβερνητικά στελέχη για γρήγορες αποζημιώσεις και για σχέδια ανασυγκρότησης, κατέληξαν σε μερικές προκαταβολές και σε τροπολογίες επί τροπολογιών, για λόγους επικοινωνίας πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 και τις φετινές ευρωεκλογές.
Στην πράξη, όμως, οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας έχουν λάβει «ψίχουλα» για να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ το περίφημο σχέδιο «Ηλεία 2030» μέχρι στιγμής εξαντλείται σε κλειστές συσκέψεις, όπου οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς κάνουν δημόσιες σχέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες με τους αιρετούς μας.
Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή και επειδή έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, είναι επιτακτική η ανάγκη αφενός να διατηρήσουμε ενισχυμένη την Πολιτική Προστασία και αφετέρου να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο «πράσινης» πολιτικής. Η μείωση της θερμοκρασίας, η θωράκιση του περιβαλλοντικού πλούτου και της αγροτικής παραγωγής, η σύγχρονη διαχείριση του νερού στην ύδρευση και στην άρδευση είναι ενδεικτικά ορισμένες ενέργειες που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν καλές προθέσεις από όλους, όμως δεν αρκεί να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Οφείλουμε να προλάβουμε το κακό για να παραδώσουμε ακέραιο τον τόπο μας στις επόμενες γενιές.
*ο Μισέλ Αμπου-Χάντμπα είναι δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ