Μάνης Χρυσόστομος: «Ο Μέγας Αθανάσιος μας νουθετεί στην επανακατήχηση»

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ προσκεκλημένος από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου Ηλείας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος Γ’ συλλειτούργησε μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγ. Όρους κ. Θεοκλήτου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του εορτάζοντος Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε:

«Ο επιτυχέστατος χαρακτηρισμός για τον Άγιο Αθανάσιο έχει δοθεί από τον εθνικό μας ιστορικό Κων. Παπαρρηγόπουλο, ο οποίος γράφει στον δεύτερο τόμο της πεντάτομης Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους ότι:Ο Αθανάσιος απέβη ο αγιώτερος των ηρώων ή μάλλον ο ηρωικότερος των αγίων”.

Τω όντι, υπήρξε μέγας και θεοφόρος άγιος πατήρ και διδάσκαλος της Εκκλησίας, με αρίστη παιδεία, εκεί στην μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας τον 4ο αιώνα. Η Αλεξάνδρεια τότε, ήταν σαν λέμε σήμερα το Παρίσι, για παράδειγμα, όπου συναντιώντουσαν όλα τα φιλοσοφικά και ιδεολογικά συστήματα.

Ο Μέγας Αθανάσιος κατόρθωσε με την λογιότητά του, την ακλόνητη πίστη του, την θαρραλέα στάση του να κατανικήσει τις αιρετικές δοξασίες του ασεβούς Αρείου. Υπέστη βέβαια διωγμούς, εξορίες, συκοφαντίες, σκευωρίες, ύβρεις. Όμως θεολόγησε, κήρυξε την ορθότητα των ιερών δογμάτων και συνέβαλε τα μέγιστα στη διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συνεκλήθη το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Κυρίως ο Μέγας Αθανάσιος έγραψε στα περισπούδαστα συγγράμματά του για την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας στηριζόμενος στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση και μάλιστα διετύπωσε την ορθότητα περί της Αγίας Τριάδος, περί της δημιουργίας του κόσμου, περί του Υιού και Λόγου του Θεού, του Ιησού Χριστού, περί του ανθρώπου και της δυνατότητος της σωτηρίας του, την θέωση.

Έτσι σήμερα έρχεται ο Άγιος αυτός Πατήρ και μας κατευθύνει και νουθετεί σε μία επανακατήχηση, που όλοι μας τόσο την έχουμε ανάγκη. Η κατά Θεόν παιδαγωγία είναι κατεύθυνση αληθείας. Δυστυχώς πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζουμε, ή τα έχουμε λησμονήσει ή έχουμε ημιμάθεια ή δεν τα έχουμε διδαχθεί. Έχουμε δηλαδή έλλειμμα χριστιανικής κατηχήσεως.

Ειδικότερα με την πολυπολιτισμικότητα, την ασέβεια, την ως ακούγεται νοοτροπία μιάς μετα-χριστιανικής Ευρώπης, τον αμοραλισμό, την υπέρμετρη εμπιστοσύνη στη μηχανή, την περιφρόνηση των εντολών του Ευαγγελίου, η επανακατήχηση μικρών και μεγάλων, τυγχάνει η ενδεδειγμένη οδός. Πρέπει το θέμα αυτό να το προσέξουμε. Ο άγιος Αθανάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, ο πρόμαχος αυτός διδάσκαλος είναι πρωτοπόρος της κατήχησης για να ξαναζωντανέψει η πίστη μας. Μη αμελήσουμε λοιπόν. Επανακατήχηση και μάλιστα, όπως έγραφε, ο Μ. Αθανάσιος, γνώση της «υγιαινούσης πίστεως».