Κορονοϊός και lockdown: Το «άνοιξε – κλείσε» κουράζει τον κόσμο και διχάζει τους λοιμωξιολόγους

 

 

 

 

 

Πριν από δύο ημέρες, μια δήλωση του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της επιτροπής της διαχείρισης του κορονοϊού στην Ελλάδα, προκάλεσε κύμα συζητήσεων στα social media για τον τρόπο που αίρονται αυτή τη φορά, στο δεύτερο lockdown, τα περιοριστικά μέτρα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος έγραψε ότι: «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλε-εκπαίδευση».

 

Σε σχετική ερώτηση του newsit.gr, ο ίδιος είπε: «Από τη στιγμή που άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, δεν γινόταν να ανοίξει και το λιανεμπόριο. Όλοι έχουν το δίκιο τους, αλλά τα… δίκια πρέπει να ιεραρχηθούν. Από τη στιγμή που έγινε η επιλογή να ανοίξουν κομμάτια της εκπαίδευσης, δεν γινόταν να ανοίξει και το λιανεμπόριο».
Όπως εξήγησε, πάντως, ο ίδιος, πριν από τις 18 Ιανουαρίου δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το λιανεμπόριο ενώ η απόφαση για το άνοιγμα αυτού του κλάδου θα παρθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Το άγχος…

Σε επόμενη ερώτηση, αν αυτή η εβδομάδα αγχώνει περισσότερο τους λοιμωξιολόγους και τα μέλη της επιτροπής, σε σχέση με άλλες, ο ίδιος μας είπε χαρακτηριστικά:  «Εδώ και πέντε μήνες, από όταν και ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάθε εβδομάδα μας φοβίζει το ίδιο. Η κυκλοφορία του ιού παραμένει υψηλή και ο αριθμός των νοσηλευόμενων το ίδιο. Τα καλά νέα είναι ότι o αριθμός των εισαγωγών στις εντατικές, αλλά και των διασωληνωμένων έχει αρχίσει να πέφτει και ειδικά στην Αθήνα, όπου είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή στην οποία έχουμε όλοι στραμμένο το βλέμμα μας. Εδώ και τρεις ημέρες, η εικόνα στις ΜΕΘ εμφανίζει ελαφρά βελτίωση.

Σήμερα, η συνολική εικόνα της πανδημίας μοιάζει να είναι κάπως καλύτερη. Βέβαια, μένει να φανεί τι θα αρχίσουν να δίνουν τα κρούσματα, τόσο από την περασμένη εβδομάδα, αλλά και από το Σαββατοκύριακο όπου η καλοκαίρια, έβγαλε πολύ κόσμο έξω. Μένει, δηλαδή, να δούμε μήπως υπάρξει αναστροφή της καλής εικόνας. Το τι θα δώσουν, μάλιστα, τα λύματα του Σαββατοκύριακου είναι κάτι που περιμένουμε με αγωνία. Με ενδιαφέρον κοιτάμε στην επιτροπή και την ανίχνευση των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, αν αυτά τα τρία παραπάνω στοιχεία δεν δώσουν αυτή την εβδομάδα καλά νούμερα, τότε ίσως η επιτροπή χρειαστεί να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της προς όλα τα επίπεδα- όχι μόνο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που είναι ο πρώτος κλάδος στη σειρά που περιμένει εναγωνίως το «ξεκλείδωμά» του» ,αλλά και για τη μορφή και τη διάρκεια που θα έχει το lockdown.

Όσο για το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο ίδιος θεωρεί πως οι πιθανότητες να το περάσουμε είναι μεγάλες και πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην εκπνοή του δεύτερου κύματος.

Παπαευαγγέλου: «Δεν ανοίξαμε τα σχολεία για να τα κλείσουμε αμέσως μετά»

Στην «καυτή» ερώτηση του τι μπορεί να γίνει με τα δημοτικά σχολεία, και αν υπάρχει η σκέψη να κλείσουν εκ νέου, αν τα νούμερα των κρουσμάτων αρχίσουν τις επόμενες ημέρες να καλπάζουν, η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε στο newsit.gr πως είναι εκτός οποιουδήποτε πλάνου συζήτησης να κλείσουν ξανά τα δημοτικά σχολεία. «Δεν ανοίξαμε τα σχολεία για να τα κλείσουμε αμέσως μετά» μας είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η επιτροπή μένει σταθερή στην άποψη της πως τα παιδιά δε συνεισφέρουν στη μετάδοση του κορονοϊού».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ κομβικό ρόλο σε αυτή την απόφαση, όπως και σε κάθε άλλη που αφορά ξεκλείδωμα δραστηριότητας, θα παίξουν οι επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτές οι εβδομάδες είναι κρίσιμες κατά την κα Παπαευαγγέλου, αφού θα αρχίσουν να αντικατοπτρίζουν στα ημερήσια κρούσματα τι πραγματικά συνέβη την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

H κούραση του κόσμου και το κλίμα διχογνωμίας στην επιτροπή

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως το κοινό σε αυτό το δεύτερο, πιο παρατεταμένο lockdown που έχει τη λογική του «άνοιξε – κλείσε», έχει πια κουραστεί αρκετά, γεγονός που για παράδειγμα φάνηκε για άλλη μια φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο της καλοκαιρίας.
Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν είναι πια κλίμα σύμπνοιας και αγαστής συνεργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, υπάρχουν μέλη της επιτροπής που θεωρούν πως σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν ακολουθείται η σωστή, πετυχημένη “συνταγή” που ακολουθήθηκε στο πρώτο.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τα μέτρα ήταν σκληρά και καθολικά, με τα σχολεία, μάλιστα, να ανοίγουν τελευταία και με εκ περιτροπής σύστημα. Οι οικονομικές δραστηριότητες είχαν ξεκλειδώσει πρώτες. Εκείνο το lockdown, διάρκειας 42 ημερών είχε χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένο όχι μόνο στα καθ’ ημάς, αλλά πανευρωπαϊκά.
Αυτή τη φορά, τα σχολεία ανοίγουν πρώτα και οι οικονομικές δραστηριότητες μένουν σε αναμονή. Το lockdown έχει πιο χαλαρή μορφή και λογική ανοίγματος-κλεισίματος, ενώ η διάρκεια του έχει ήδη φτάσει τους δύο μήνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικές τακτικές που έχουν πια χωρίσει απ’ ό,τι φαίνεται και την επιτροπή στα δύο, με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων να είναι το αποκορύφωμα αυτής της διαφωνίας

πηγή:https://www.newsit.gr/