Λίγοι γνωρίζουν πως πίσω από την επιτυχία της Μαρίας Σάκκαρη και την εξαιρετική έως σήμερα πορεία της στις κορυφές του επαγγελματικού τένις, κρύβεται ένα ολόκληρο επιτελείο.
Δεσπόζουσα θέση έχει ο γυμναστής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, παλιά δόξα του πατραϊκού στίβου, νυν καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής κορυφαίων αθλητών της χώρας.
Το «S» αποκαλύπτει μερικά από τα «μυστικά» τους!
Η συνεργασία τους ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, όταν η Σάκκαρη ήταν 14 ετών και ξεκινούσε σε πιο υψηλό επίπεδο την καριέρα της.
Η οικογένειά της είχε τη φιλοσοφία να εξελιχθεί η Μαρία και να είναι καλά γυμνασμένη, το γνώριζε καλά η -επίσης επαγγελματίας τενίστρια- μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου.
Έτσι ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ήδη στα «ντουζένια» του, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο της (αθλήτριάς του) Φανής Χαλκιά στους Ολυμπιακούς το 2004.
Έτσι λοιπόν έγινε ο γυμναστής της, με την οποία συνεχίζουν μαζί καθημερινά, καμαρώνοντάς την -ήδη- στην πρώτη 20άδα του κόσμου!
Αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος είναι -επίλεκτο- μέλος ενός κορυφαίου γκρουπ που προετοιμάζουν την Μαρία Σάκκαρη καθημερινά. Είναι φυσικά ο προπονητής της Τομ Χιλ, ο γυμναστής της Γιώργος Παναγιωτόπουλος, κι ακόμα, ψυχολόγος, μόνιμος συμπαίκτης στην προετοιμασία της, ο μάνατζέρ της, και κάπου εκεί δίπλα της και πίσω της, η μητέρα της Αγγελική.
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος μίλησε στο «S» για την Σάκκαρη: «Είναι ένα πολύ δυνατό παιδί, όπως δυνατή ήταν και η μαμά της. Ως γυμναστής της την κρίνω πολύ αφοσιωμένη και οργανωμένη. Δουλεύει με ψυχή και τα βήματά της είναι σταθερά προς τα πάνω. Για την Μαρία δεν υπάρχει ταβάνι!».
Σταθερά παρούσα σε όλα τα κορυφαία ραντεβού του κόσμου, τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια; Την απάντηση έδωσε ο γυμναστής της: «Βάζει στόχους για περισσότερα παιχνίδια και περισσότερες διακρίσεις. Έτσι θα φτάσει στην κορυφή. Χρειάζεται περισσότερη επιμονή, περισσότερη συγκέντρωση και σε συνδυασμό με την σταθερότητά της και την αποκτώμενη εμπειρία, θα φτάσει στην κορυφή. Σύντομα την βλέπω μέσα στην πρώτη δεκάδα».
Η προετοιμασία της Μαρίας Σάκκαρη είναι μια σύνθετη διαδικασία. Άλλη προπόνηση κάνει μετά από ένα τουρνουά και άλλη πριν, είναι κάτι που ρυθμίζεται από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Υπάρχει περίοδος που δουλεύουν μαζί οι δυο τους επί μέρες, πριν περάσει στα χέρια του Χιλ…».
Το τελευταίο πράγμα που ζητήσαμε να μάθουμε από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο είναι οι επιδόσεις της στον στίβο και στην άρση βαρών.
Δεν αποκάλυψε τα ακριβή νούμερα αλλά ήταν σαφής: «Αυτή τη στιγμή η Μαρία μπορεί να προκριθεί στον τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου στα 100μ. αλλά και στην κατηγορία της, στα 60κ. γυναικών στην άρση βαρών!
Ποια όμως είναι η άποψη της Μαρίας Σάκκαρη για τον γυμναστή της; Λίγο μετά την επιστροφή της από το Roland Garros και πριν ξεκινήσει μια ακόμα σκληρή προπόνηση μίλησε στο «S»:
«Είναι ο δεύτερος πατέρας μου, έτσι τον νιώθω 11 χρόνια που είμαστε μαζί. Με έχει κάνει πραγματική αθλήτρια με τις οδηγίες του, την προπόνηση που σχεδιάζει, την νοοτροπία που έχει και τώρα, μα και σαν αθλητής. Είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου και στην καριέρα μου. Έχει χτίσει πολλά κομμάτια μου. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος ώστε να βελτιώσουμε όλους τους τομείς».
Η Μαρία Σάκκαρη απάντησε και για το όνειρό της. Το «ταβάνι» της:
«Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να γίνω Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Θέλω ασφαλώς να κερδίσω όσα περισσότερα τουρνουά γίνεται, ούτε είναι μικρό πράγμα η 20ή θέση που έχω φτάσει, αλλά πρώτος στόχος είναι η πρώτη θέση στην αξιολόγηση των γυναικών. Γι’ αυτό παίζω τένις, για να είμαι το Νο 1, αλλιώς δεν θα με βλέπατε!».
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας το 1969 και από πολύ μικρός (1983) ήρθε στην Πάτρα. Παιδί ακόμα, έπαιξε μπάλα στον Προμηθέα Γαβρολίμνης, ουσιαστικά ξεκίνησε τον αθλητισμό, κάνοντας στίβο στην Παναχαϊκή (και από το 1997, όταν έγινε 28, στην ΑΕΚ). Ήταν ανακάλυψη του Χρήστου Μοσχονά κι ήταν αποκάλυψη για όσους τον έβλεπαν να ξεκινάει δειλά – δειλά τις προπονήσεις στο Εθνικό Στάδιο.
Πριν καν ακόμα εντυπωσιάσει το πανελλήνιο, είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του σε κάποιο διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου, β’ μισό της δεκαετίας του ’80.
Πολύς κόσμος (όπως σε όλους τους αγώνες στίβου) βρίσκονταν στο Στάδιο, ψάχνοντας για λίγη δροσιά στις καυτές τσιμεντένιες κερκίδες. «Κλου» της βραδιάς η σκυταλοδρομία, η μάχη ανάμεσα στα σωματεία της Πάτρας για την πρωτιά (Παναχαϊκή, Ολυμπιάδα, Έσπερος), η μάχη ανάμεσα σε μεγάλους αθλητές για την νίκη. Γκότσης, Αδαμόπουλος και τόσοι άλλοι!
Οι θεατές θυμούνται ακόμα το πως «μάζευε» στη στροφή τους αντιπάλους του, με κείνον τον «θορυβώδη» καλπασμό του.
Ακολούθησαν μερικές μεγάλες στιγμές, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξαναζήσει άλλος πατρινός…
Το 1997 διεξάγεται στο Μόναχο η Α’ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Μπρούνο Τζάουλι. Όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα στον τελικό των 200μ. Για την Ελλάδα τρέχει ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, για την Μεγάλη Βρετανία ο «πολύς» Λίνφορντ Κρίστι, των 16 μεταλλίων σε Ολυμπιάδες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με ρεκόρ 9”.87 στα 100μ. και 20”.09 στα 200μ.
Στα 28 του χρόνια ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος πάτησε τη γραμμή τερματισμού δίπλα – δίπλα με έναν αθλητή – μύθο των σπριντ. Και αυτός, ένας αθλητής από την Ελλάδα, κατάφερε να ξεπεράσει τον ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή που έχει γράψει ιστορία στον στίβο. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος τερμάτισε στον αγώνα 200μ. στο Μόναχο μαζί με τον 37χρονο Λίνφορντ Κρίστι με επίδοση 20”.56. Το φώτο-φίνις δεν φάνηκε να ξεχώρισε τον πρώτο ή μάλλον οι διοργανωτές δεν ήθελαν να στερήσουν το χρυσό από τον μεγάλο Βρετανό πρωταθλητή, ο οποίος στους αγώνες του Μπρούνο Τζάουλι θα έκλεινε την καριέρα του. Νίκησε ο μικρός, αλλά η τελευταία σελίδα ενός ζωντανού θρύλου του παγκόσμιου στίβου έπρεπε να έχει άρωμα από χρυσό. Ετσι οι κριτές μοίρασαν το μετάλλιο στα δύο. «Μόνο που το φώτο-φίνις ξέρει πάντα ποιος είναι πρώτος. Δεν υπάρχει ταυτόχρονο άγγιγμα στο νήμα. Έστω και με λίγα χιλιοστά η διαφορά φωτογραφίζει τον νικητή… Άλλωστε, όταν κάναμε την ένσταση για το ότι δόθηκε σε εμένα και στον Κρίστι από κοινού η πρώτη θέση, μας το είπαν ξεκάθαρα. Το έκαναν επειδή ήταν η τελευταία κούρσα του Κρίστι», είπε χρόνια μετά ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος διακρίθηκε κυρίως στα 200μ., αλλά και στα 400μ. και στα 100μ., ενώ στα πανελλήνια πρωταθλήματα έχει κατακτήσει συνολικά 7 τίτλους από το 1987 έως το 1997, τέσσερις στα 200μ., δύο στα 400μ. και έναν στα 100 μέτρα.
Έχει πάρει μέρος σε δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το 1994 ήταν 5ος με την εθνική ομάδα στα 4Χ100μ., και 7ος στα 200μ. Το 1998 στο Πανευρωπαϊκό της Βουδαπέστης ήταν 4ος με την Εθνική ομάδα στα 4Χ100 μέτρα και 13ος στα 200μ. Στο πανευρωπαϊκό κλειστού στίβου το 1994 στο Παρίσι ήταν τρίτος στα 200 μέτρα παίρνοντας το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και μετά από 18 χρόνια μετάλλιο για την Ελλάδα σε διοργάνωση κλειστού στίβου.
Σήμερα είναι προπονητής, επίσης, μεγάλων αθλητών στίβου.
Ένας μικρός απολογισμός:
1ος Μπρούνο Τζάουλι 1997 200μ.
1ος Πανελλήνιοι 1997 200μ.
2ος Μεσογειακοί 1997 200μ.
1ος Μπρούνο Τζάουλι 1996 4Χ100μ.
1ος Μπρούνο Τζάουλι 1995 4Χ100μ.
1ος Πανευρωπαϊκοί 1994 200μ.
3ος Πανευρωπαϊκοί κλειστού στίβου 1994
1ος Βαλκανικοί 1994 4Χ100μ.
1ος Μεσογειακοί 1993 4Χ100μ.
1ος Βαλκανικοί 1992 4Χ100μ.
2ος Βαλκανικοί 1992 200μ.
1ος Βαλκανικοί 1990 200μ.
2ος Βαλκανικοί 1989 200μ.
2ος Βαλκανικοί 1989 400μ.
1ος Βαλκανικοί εφήβων 1987 400μ.
Επίσης:
– Κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ 2 φορές στα 200μ. με τελευταία επίδοση (20”.52) στις το 1994 στο Ρέντε και στα 4Χ100μ. 3 φορές με τελευταία επίδοση 38”.61 στο Παρίσι το 1999.
– Στον κλειστό στίβο έκανε σε 20”.92 τα 200μ. στους Πανευρωπαϊκούς της Βαλένθια το 1998.
– Το 2004 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος προπονητής στίβου της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ.
– Ως προπονητής έχει πανηγυρίσει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αυτό της Φανής Χαλκιά.
– Με 40 (!!) μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου είναι ο πολυνίκης Πατρινός όλων των εποχών!
Η Μαρία Σάκκαρη
Η Μαρία Σάκκαρη είναι η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του τένις και με μια διεθνή καριέρα υψηλότατου επιπέδου που ήδη έχει ξεκινήσει!
Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1995 στην Αθήνα και είναι κόρη της πρωταθλήτριας Ελλάδας, Αγγελικής Κανελλοπούλου. Στα 18 της χρόνια μετακόμισε στη Βαρκελώνη για τέσσερα χρόνια. Το 2017 επέστρεψε στην Αθήνα. Ο προπονητής της από το 2017 είναι ο Άγγλος Tom Hill, ο νεαρότερος προπονητής αυτή τη στιγμή στο γυναικείο τουρ (24 ετών), και πλέον διαμένει στο Μόντε Κάρλο.
Έχει ύψος 172 εκατοστά, είναι δεξιόχειρας και κάνει ρεβέρ και με τα δύο χέρια.
Έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012 με την Εθνική Ελλάδας στο Fed Cup. Η πρώτη WTA νίκη ήρθε στον 1ο γύρο του Australian Open το 2016, όπου έφθασε μέχρι τον 2ο γύρο ξεκινώντας από τα προκριματικά.
Έχει κορυφαία κατάταξη τα νούμερα 20 (24/2/2020) και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, μετά τη Λένα Δανιηλίδου (ρεκόρ Καριέρας Νο.14), πιο μπροστά δε από τη μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου που είχε φτάσει στο Νο 43 (οι τρεις τους έχουν τα κορυφαία πλασαρίσματα όλων των εποχών).
Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε διοργάνωση Grand Slam καθώς αγωνίστηκε στο Αμερικανικό Όπεν φτάνοντας μέχρι τον πρώτο γύρο, ξεκινώντας την προσπάθειά της από τα προκριματικά. Από τότε δίνει δυναμικά το «παρών» σε κάθε μία από τις τέσσερις διοργανώσεις grand slam, όπου έφτασε μέχρι τον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν (1η φορά: 2020) και τον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον (1η φορά: 2017), του Roland Garros (1η φορά: 2018), αλλά και του Αμερικανικού Όπεν (1η φορά: 2017).
Έχει παίξει με τις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως.
πηγή:https://sportin.gr/