Σεισμός στην Κρήτη: Δεύτερη νύχτα «Γολγοθά» – Τα μέτρα στήριξης και η αγωνία των μετασεισμών

 

 

 

 

 

Στο χορό των Ρίχτερ ζει η Κρήτη, καθώς τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας. Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε την Τρίτη (28.09.2021) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εξέφρασε έμπρακτα την στήριξή του προς τους κατοίκους με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στην συνέχεια μια σειρά από μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοκ από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι αλλά και την μετασεισμική ακολουθία που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.  Βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει αγωνία, διαμονή σε σκηνές ή ξενοδοχεία, συσσίτια και φόβο για το αύριο. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Οι περισσότεροι από τους πληγέντες στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα αφού ο σεισμός τους άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο. “Αγκάθι” όπως τονίζεται, είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν πείθονται εύκολα να απομακρυνθούν από τα σπίτια που έζησαν μια ολόκληρη ζωή, παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

 

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσιακά στελέχη, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά τα φονικά 5,8 Ρίχτερ με απόλυτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πληγέντων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Με τη βοήθεια των αντρών του Στρατού στήθηκαν οι σκηνές, σε κάθε μία από τις οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα ενώ ήδη έχουν γίνει αυτοψίες σε δύο κατασκηνώσεις προκειμένου να μεταφερθούν και εκεί πληγέντες. Επίσης, δωμάτια ξενοδοχείων σε Καστέλλι και Ηράκλειο είναι διαθέσιμα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Αποστολής Αγάπης αλλά και άλλων οργανώσεων όπως η Κοινωνική Κουζίνα Σητείας αλλά και η αντίστοιχη από την Αθήνα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή που “χτύπησε” ο Εγκέλαδος στο πλευρό των σεισμοπαθών.

Οι υπηρεσίες επιδίδονται σε “αγώνα” δρόμου για να εξασφαλίσουν καταρχάς τα απολύτως απαραίτητα και δεσμεύονται ότι άμεσα θα λυθούν και τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Ο σεισμός στην Κρήτη μετέτρεψε σε ερείπια το χωριό Χουμέρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου. Οι εικόνες δείχνουν την απόλυτη καταστροφή.

Σπίτια έχουν πέσει, δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ παντού κυριαρχεί η ερημιά, καθώς οι κάτοικοι έχουν φύγει από την περιοχή, φοβούμενοι τους συνεχόμενους μετασεισμούς.

 

20.000 ευρώ άμεσα για όσους έχασαν τα σπίτια τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη πήγε στις πυρόπληκτες περιοχές, ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν άμεσα 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν τα σπίτια τους και θα ενισχυθούν με ένα εκατομμύριο ευρώ οι δύο δήμοι που έχουν πληγεί.

«Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις δρόμους ως προς τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή στέγη: α) προσωρινή στέγη (κάλυψη αναγκών λίγων ημερών) σε σκηνές, β) προμήθεια οικίσκων για τους μικρότερους οικισμούς που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και γ)θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Εστία: Έχουμε άδεια νοικιασμένα σπίτια στο Ηράκλειο που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Όποιος έχει πάθει ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε για το 2021 ούτε για το 2022 ούτε και για το 2023.  Θα υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να υπάρξουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρκαλοχώρι ο Μητσοτάκης

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο Αρκαλοχώρι, όπου από εκεί γίνεται ο συντονισμός των ενεργειών των φορέων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεγάλου σεισμού που έπληξε την Κρήτη.

Τα 12 μέτρα για την στήριξη των πληγέντων

Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τον μεγάλο σεισμό.

1ον. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες (α) που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ, (β) που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ, (γ) που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

3ον. Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών (α) 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και (γ) 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

4ον. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

5ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

6ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε (α) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και (γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

7ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

8ον. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

9ον. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους.

Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

10ον. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

11ον. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διαθέτει 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

12ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

Μη κατοικήσιμα 359 κτίσματα

Στο μεταξύ με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό και μέχρι το βράδυ της Τρίτης (28.09.2021)  είχαν γίνει αυτοψίες σε 415 κτίρια, από τα οποία:

Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Φωτογραφίες intime, cretalive.gr