Είναι τάση, είναι lifetyle, είναι ανάγκη και είναι εμπορεύσιμη. Στη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η σιέστα κερδίζει έδαφος καθώς οι Νεοϋορκέζοι επενδύουν στα θεραπευτικά οφέλη του ύπνου.
Οι κάτοικοι της πόλης είχαν ήδη στη διάθεσή τους πολλά στούντιο για γιόγκα και διαλογισμό για να ξεπεράσουν την κούραση από ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον και τις διαδρομές από το σπίτι στη δουλειά, η οποία όλο και παρατείνεται. Τώρα οι καμπίνες για σιέστα που προσφέρουν έναν μικρής διάρκειας μεσημεριανό ύπνο, είναι αυτές που ανθούν στις μητροπόλεις των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, αυτές του Nap York άνοιξαν τον Φεβρουάριο, μέσα σε τριώροφο κτίριο κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ. Ενοικιάζουν κατά μέσο όρο αντί 12 δολαρίων μια μικρή ατομική, ξύλινη καμπίνα για μισή ώρα σιέστας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
Η επιτυχία δεν άργησε: από επτά καμπίνες, το Nap York πέρασε γρήγορα στις 22. Και ένα τμήμα με έξι αιώρες, που νοικιάζονται αντί 15 δολαρίων, θα λειτουργήσει στη στέγη του κτιρίου αυτού.
“Είναι πολύ δύσκολο να βρεις γαλήνη και ηρεμία στη Νέα Υόρκη”, υπογραμμίζει η Στέισι Βέλοριτς, διευθύντρια μάρκετινγκ του Nap York. “Θα θέλαμε να μπορούμε να παράσχουμε υπηρεσίες στους εξουθενωμένους Νεοϋορκέζους”.
Ένα δολάριο το λεπτό
Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν κοιμάται επαρκώς. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα στη διάθεση και στη συγκέντρωση, μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από τη δουλειά … και σε ένα κόστος για την αμερικανική οικονομία που φθάνει έως τα 411 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του 2016 της Rand Corporation.
H Λόρα Λι είναι από αυτούς που προτιμούν 35 λεπτά ύπνου από ένα φλιτζάνι καφέ.
Διορθώτρια σε ταξιδιωτικό περιοδικό, η 28χρονη γυναίκα πηγαίνει για σιέστα στο YeloSpa, ένα πολυτελές κέντρο περιποίησης το οποίο εδώ και 11 χρόνια προσφέρει καμπίνες για μισάωρη ανάπαυση των πελατών.
Η Λι μπαίνει σε μια καμπίνα την οποία λούζει βιολετί φως: σαν αστροναύτης, ξαπλώνει σε επικλινές στρώμα, με τα πόδια ψηλά για να μειωθούν οι καρδιακοί παλμοί και να αποκοιμηθεί ευκολότερα.
Έπειτα από 35 λεπτά θα ξυπνήσει χάρη σε μια τεχνητή ανατολή του ηλίου”, εξηγεί η Μάγια Ντασκάλοβα, διευθύντρια του YeloSpa στην 5η Λεωφόρο, πολύ κοντά στον Πύργο Τραμπ.
Η τιμή γι’ αυτόν τον υπνάκο είναι ένα δολάριο το λεπτό, με μίνιμουμ τα 20 λεπτά και μάξιμουμ τα 40 λεπτά. “Έρχομαι τις ημέρες που έχω πολλή δουλειά μόνο και μόνο για να έχω περισσότερη ενέργεια την υπόλοιπη μέρα. Καθώς δεν πίνω καφέ, όταν είμαι κουρασμένη το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κοιμηθώ λίγο”.
Η Λόρα δεν λέει στους συναδέλφους της ότι πηγαίνει για σιέστα την ώρα του φαγητού. Αλλά έχει μιλήσει σε φίλους της, οι οποίοι θεωρούν παράξενο να θέλει να πληρώνει για να κοιμάται. Πολλοί το χαρακτηρίζουν “απώλεια χρόνου και χρήματος”, δηλώνει η Λόρα. “Ωστόσο για μένα, όσο μπορώ να το προσφέρω στον εαυτό μου, αξίζει τον κόπο. Νιώθω καλύτερα μετά, και αυτό μου αρκεί”.
Σιέστα δεν σημαίνει τεμπελιά
Η Ντασκάλοβα πιστεύει ότι η κοινωνία αλλάζει. “Το να ξαναβρεί κανείς τη φόρμα του για την υπόλοιπη ημέρα είναι καλύτερο από το να καταρρεύσει στο γραφείο του”, δηλώνει.
Ποιοι είναι οι νέοι θιασώτες της σιέστας; Αυτοί που εργάζονται πολλές ώρες, αυτοί που ζουν μακριά από το Μανχάταν και θέλουν μια ανάπαυλα πριν από ένα επαγγελματικό δείπνο, οι έγκυες, οι γονείς που λόγω των μωρών τους δεν έχουν κοιμηθεί το βράδυ, γλεντζέδες που δεν έχουν κλείσει μάτι τη νύχτα…
‘Εχοντας κατά νου το πρόβλημα της χρόνιας έλλειψης ύπνου, ο Κρίστοφερ Λίντχολστ ίδρυσε το 2004 την εταιρία MetroNaps που παρασκευάζει “κάψουλες ενέργειας” μέσα στις οποίες μπορεί κανείς να απομονωθεί για να κοιμηθεί.
Οι πρώτες εγκαταστάθηκαν μέσα στο Empire State Building, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στον διάσημο ουρανοξύστη. ‘Εκτοτε η εταιρία πωλεί κάψουλες σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, αεροδρόμια.
“Σε 15 χρόνια, η συμπεριφορά του κόσμου άλλαξε εντελώς. Έχει συνειδητοποιήσει περισσότερο τη σημασία του ύπνου και της ωφέλειάς του”, δηλώνει. “Όμως για να ξεπεραστεί η προκατάληψη για τη σιέστα, που συχνά παρομοιάζεται με την τεμπελιά, θα χρειαστεί να περάσει μια ολόκληρη γενιά”, εκτιμά, ενώ η σιέστα δεν διαρκεί παρά 10 ή 20 λεπτά, όχι παραπάνω από ένα διάλειμμα για καφέ ή για τσιγάρο.
πηγή:cnn.gr