Μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών από την Αρχαία Ολυμπία, παρακολούθησαν σήμερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης, «κάναμε μία σημαντική άσκηση ετοιμότητας, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ειδικά σε αρχαιολογικούς χώρους, η οποία είναι ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά τα θέματα πρόληψης και προετοιμασίας ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένοι, γιατί τώρα ξέρουν τι θα κάνει ο καθένας την κρίσιμη στιγμή και κυρίως πώς θα συνεννοηθεί με τον άμεσο συνεργάτη του».
«Το νέο δόγμα», επεσήμανε ο Χρήστος Στυλιανίδης, «είναι περισσότερη πρόληψη και περισσότερη προετοιμασία ετοιμότητας. Συνεχίζουμε και με τα θέματα της άμεσης παρέμβασης και βρίσκουμε συνεχώς τη νέα ισορροπία που μας οδηγεί σε περισσότερη πρόληψη και προετοιμασία ετοιμότητας».
Μένοντας στα θέματα της πρόληψης, είπε ότι «φέτος διατέθηκαν για πρώτη φορά γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ για να καθαριστούν δάση και να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, γεγονός που σημαίνει πως κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κανείς βέβαια, όπως το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, δεν μπορεί να εξασφαλίσει με βεβαιότητα το τι θα συμβεί σε μία φυσική καταστροφή: Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, για αυτό και το ζήτημα είναι να κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση και όλοι οι εμπλεκόμενοι να ξέρουν το ρόλο τους στη δύσκολη στιγμή, γιατί εκείνη τη δύσκολη στιγμή πρέπει να λειτουργήσουν αυτόματα τα πράγματα».
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της πυροσβεστικής, παρατήρησε πως «χθες είχαμε 48 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και το Πυροσβεστικό Σώμα που επιχείρησε, κατάφερε να τις ελέγξει και να τις σβήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Αυτό, όπως σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «είναι ένας ηρωισμός από πλευράς των πυροσβεστών μας και έχω πει πως όσο καιρό θα είμαι σε αυτό το υπουργείο, θα καταθέτω την ανάγκη αναγνώρισης του ηρωισμού των πυροσβεστών και των εθελοντών».
Αναφερόμενος στην συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, είπε ότι «από την αρχή εντοπίσαμε με την Λίνα Μενδώνη το μεγάλο πρόβλημα των αρχαιολογικών χώρων και η ίδια επέμεινε ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αντιπυρική περίοδο, δίχως να ιεραρχήσουμε τα θέματα των αρχαιολογικών χώρων, των πιο συμβολικών χώρων της πατρίδας μας».
Ακόμη, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και όλων αυτών των φαινομένων των πυρκαγιών, διότι σε μία περιοχή που θεωρείται hotspot της ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι όλα μπορείς να τα ελέγξεις».
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε, ότι «η άσκηση έγινε σε πραγματικούς χρόνους, με πραγματικά ζητήματα που ανακύπτουν και με τους κατάλληλους εμπλεκόμενους, προκειμένου όλοι μαζί να δουν το τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που συμβεί μία φωτιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο».
«Όπως έχουμε πει» συνέχισε, «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει για τους αρχαιολογικούς μας χώρους είναι η φωτιά να μην φτάσει στην περίφραξη, για αυτό δουλέψαμε συστηματικά και δουλεύουμε συστηματικά με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και με το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Όπως πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη φωτιά από τους αρχαιολογικούς χώρους και ακολουθούμε την οδηγία την οποία μας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρόληψη, προετοιμασία και συντονισμό. Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες των τριών υπουργείων δούλεψαν μαζί και συνεργάζονται από τον Ιανουάριο του 2022 σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να κατανοήσει ο ένας την δουλειά και την αρμοδιότητα του άλλου και όλοι μαζί να συντονιστούν για να προστατεύσουν το μείζον αγαθό, είτε αυτό είναι η ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα, είτε είναι το δάσος, είτε είναι ο αρχαιολογικός χώρος».
«Μία φυσική καταστροφή έχει πάντοτε το απρόβλεπτο, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καλύτερα από προηγούμενες χρονιές τα θέματα φωτιάς» διαβεβαίωσε ο κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιουργεί αυξημένα προβλήματα, μας ξαφνιάζει πάρα πολλές φορές, για αυτό και λειτουργούμε στη λογική της πρόληψης και της προετοιμασίας».
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού, των κεντρικών υπηρεσιών, τις Εφορείες αρχαιοτήτων και εν προκειμένω την Εφορεία αρχαιοτήτων Ηλείας, για τον τρόπο που εργάζονται και για τη συνεργασία τους με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σε αυτό το σημείο η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε ιδιαιτέρα το Πυροσβεστικό Σώμα για την αυτοθυσία που «πάντοτε αποδεικνύει και επιδεικνύει», όπως και τις δασικές υπηρεσίες «που από φέτος ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συνεργάζονται με άψογο τρόπο με τους συναδέλφους τους των δύο προαναφερόμενων υπηρεσιών».
Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν υπηρεσίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Πολιτισμού, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το δασαρχείο κ.ά..
Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας: Η σημερινή άσκηση ετοιμότητας και πυροπροστασίας ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος και επιχειρησιακή διάταξη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια
«Η σημερινή άσκηση ετοιμότητας και πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, νομίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος και επιχειρησιακή διάταξη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή την μεγάλη άσκηση πυροπροστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «η παρουσία στην Ολυμπία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον σημαντικό αυτό τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε εθνικό χρέος να προστατέψουμε κατά προτεραιότητα».
Επίσης, ο δήμαρχος διατύπωσε την ευχή, «να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη οποιοδήποτε σενάριο πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής στην Αρχαία Ολυμπία», αλλά όπως πρόσθεσε, «σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο, η επιτυχής έκβαση της σημερινής άσκησης εγγυάται ότι και σε πραγματικές συνθήκες θα υπάρξει άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για ένα θετικό αποτέλεσμα».
Όσον αφορά τον δήμο, είπε ότι «με όσα μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό έχει στη διάθεσή του, θα είναι πάντα αρωγός στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποτελεσματική προστασία του τόπου από κάθε φυσική καταστροφή».