700.000 επιχειρήσεις “ζόμπι” είναι ενεργές χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα

 

 

 

Στην ανάγκη για πάγωμα των εισφορών, στην έλλειψη ρευστότητας και στη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων σε κοινή συνέντευξη τύπου. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή 1 στις 2 επιχειρήσεις παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ το 38% αυτών έχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μετά βίας επαρκούν για ένα μήνα.

Όπως αναφέρθηκε αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 700.000 επιχειρήσεις “ζόμπι” όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, είναι επί της ουσίας ανενεργές χωρίς να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και παραμένουν ενεργές στα χαρτιά. Ο λόγος είναι ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να κλείσουν εάν δεν διευθετήσουν προηγουμένως τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς άλλους φορείς.

Αποκλεισμένο το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό

Από κοινού στάθηκαν στο γεγονός ότι είναι αποκλεισμένες σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό με εξαίρεση 45.000-60.000 επιχειρήσεις που είναι αξιόχρεες. “Έτσι, ενώ έχουμε στα χέρια μας το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής, εμείς δεν το αξιοποιούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 40% του Ταμείου Ανάκαμψης η Πορτογαλία το περνάει μέσα από κρατικό φορέα και όχι μέσα από το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μη αποκόπτεται η πρόσβαση επιχειρήσεων σε αυτό λόγω των τραπεζών”, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στην ίδια ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Μαρία Βουζούκη.

“Προεκλογικά τα μέτρα της ΔΕΘ”

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για προεκλογικά μέτρα, αναφερόμενος στα όσα εξήγγειλε πρόσφατα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Δεν έγινε καμία κουβέντα”, όπως είπε, “για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, όπου ένα μεγάλο μέρος των οφειλών έχει περιέλθει στην κατοχή των funds και εκβιάζουν με την εκποίηση της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των επιχειρήσεων”. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα, καθότι όπως σημείωσε ο θεσμός της “δεύτερης ευκαιρίας” δεν υλοποιείται, με την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού να μην μπορεί να λειτουργήσει. Αναφέρθηκε εκτός των άλλων στο επιπλέον κόστος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. “Αυτό σημαίνει ότι εάν κλείσει και το 4ο τρίμηνο του 2022 με πάνω από 10% πληθωρισμό θα υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από το νέο έτος όπως προβλέπεται από το νόμο Βρούτση”.

“Περιμένουμε την υλοποίηση των 120 δόσεων”

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόσθεσε ότι δεν ακούστηκε δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε ένα μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. “Περιμένουμε να υλοποιήσει η κυβέρνηση το μέτρο των 120 δόσεων. Νομίζω ότι διαφορετικά θα είμαστε μπροστά σε μία σειρά λουκέτων. Πλέον είναι κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυξημένα τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Επίσης, 800.000 άτομα τον Μάιο και Ιούνιο δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, ενώ περίπου στο 1 δισ. είναι οι οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας”.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους πρότεινε να επιβληθεί πλαφόν στον καταναλωτή και στην επιχείρηση. Ζήτησε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ούτως ώστε τα προϊόντα να φτάνουν φθηνότερα στον καταναλωτή και στην αγορά. Επιπλέον έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 6%.

“Εκτός ενισχύσεων οι δικηγόροι στα χρόνια της πανδημίας”

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,
Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έμειναν εκτός ενισχύσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες και ειδικά οι δικηγόροι στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο των δικαστηρίων και δεν μπορούσαν να κάνουν καμία πράξη.

“Ζήσαμε την παντελή αγνόησή μας μέσα στην πανδημία. Περιμέναμε κάτι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς είχε πει ότι σε βάθος τετραετίας με βάση τον δημοσιονομικό χώρο θα γίνονταν κάποιες ελαφρύνσεις. Δεν λύθηκε το ζήτημα του τέλους επιτηδεύματος που το πληρώνουν όλοι είτε έχουν, είτε δεν έχουν εισοδήματα και παρά το ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό, εκκρεμεί πάλι στο ανώτατο δικαστήριο η απόφαση σχετικά με το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η κυβέρνηση το επιβάλει και το 2023 και στους έχοντες και στους μη έχοντες”.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία σειρά παροχών υγείας όπου για παράδειγμα δεν προβλέπεται επίδομα μητρότητας στις γυναίκες εγκύους δικηγόρους, γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την κατάρτιση του Κανονισμού Παροχών Υγείας.

Ο επικεφαλής των συμβολαιογράφων, Γιάννης Ρούσκας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση το γεγονός ότι από 01.01.2023 αυξάνονται κατά 10% σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο “Βρούτση” λόγω τιμαριθμικής προσαρμογής. Για τους φορολογικούς συντελεστές είπε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς συμπλήρωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της “ευαλωτότητας” του οφειλέτη.

Τέλος, η Μαρία Βουζούκη γενική γραμματέας δικαστικών επιμελητών Ελλάδος στάθηκε στο γεγονός ότι ο κλάδος δεν έχει εξαιρεθεί από το τέλος επιτηδεύματος, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές των δικαστικών επιμελητών δεν είναι ελεύθερες αλλά οριζόντιες με βάση σχετική υπουργική απόφαση. “Η νομική μας ύλη έχει μειωθεί πολύ και ούτε εκεί έχει βοηθήσει η κυβέρνηση, ενώ ο κώδικας που διέπει το επάγγελμα βρίσκεται σε ισχύ από το 1995