Ολοι οι σταρ της μπάλας που μπαίνουν στη μεταγραφική σκακιέρα και τι ποσά διεκδικούν για να αλλάξουν ομάδα – Η χρονιά των free agents και η εκδίκηση των 30ρηδων
Κι αυτό το δίμηνο είναι το διάστημα της κορύφωσης της απόλυτης ποδοσφαιρικής παράνοιας, η οποία (ειδικά φέτος) έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο συνδυασμός των φημών (ή αν προτιμάτε της ακατάσχετης ονοματολογίας), των κουτσομπολιών και των υπέρογκων ποσών που δαπανώνται εδώ και χρόνια μαζί με την έλλειψη αγώνων (τουλάχιστον στα κορυφαία πρωταθλήματα μέχρι τα τέλη Ιουλίου) είναι το πιο δυνατό καλοκαιρινό κοκτέιλ που αναζητούν μετά μανίας για να δροσιστούν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Κι αυτό ακριβώς αναμένεται να συμβεί και φέτος, όπου βέβαια τα δύο μεγάλα σίριαλ τελείωσαν πριν καν ξεκινήσουν.
Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ο τίτλος στο μεταγραφικό παζάρι του 2022 ήταν: «Ο Εμπαπέ, ο Χάαλαντ και οι άλλοι». Ωστόσο ο Γάλλος κι ο Νορβηγός φρόντισαν να κλείσουν τις υποθέσεις τους νωρίς και πλέον μας μένουν οι… άλλοι. Μόνο που όταν σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν παίκτες όπως οι Σαντιό Μανέ, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Μοχάμεντ Σαλάχ (και πολλοί άλλοι που θα διαβάσετε παρακάτω) λογικό είναι να υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η μεγάλη ανατροπή
Οι τελευταίες ημέρες του περσινού καλοκαιριού προσέφεραν αναπάντεχα μεγάλες συγκινήσεις στο κομμάτι των μεταγραφών. Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι τρεις μεγάλες κινήσεις που είχαν γίνει ήταν αυτή του Τζέιντον Σάντσο στη Γιουνάιτεντ (αντί 80 εκατ. ευρώ), του Ρομέλου Λουκάκου στην Τσέλσι (115 εκατ. ευρώ) και του Τζακ Γκρίλις στη Σίτι (118 εκατ. ευρώ). Πολλά λεφτά, αλλά όχι ιδιαίτερα εμπορικά ονόματα, για να ακολουθήσουν στις τελευταίες εβδομάδες οι βόμβες των Λιονέλ Μέσι (στην Παρί ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα), Κριστιάνο Ρονάλντο (στη Γιουνάιτεντ αντί 23 εκατ. ευρώ από τη Γιουβέντους).
Φέτος όμως τα μεγάλα μπαμ ακούστηκαν προτού καν ανοίξει επίσημα μεταγραφική περίοδος, αλλά η διαφορά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι έχει να κάνει με την περίφημη κατηγορία των free agents, των παικτών δηλαδή που τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται και μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους (το ίδιο ισχύει και γι’ αυτό που ακολουθεί το 2023). Οταν τον περασμένο Αύγουστο η Παρί έκλεινε τον Μέσι και έλεγε όχι στα 200 εκατ. της Ρεάλ για τον Κιλιάν Εμπαπέ, σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι ο 22χρονος Γάλλος θα παρέμενε στο Παρίσι.
Κι όμως τα σχεδόν 200 εκατ. τον χρόνο που του έδωσαν οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της γαλλικής ομάδας συν το απόλυτο κουμάντο στα αποδυτήρια, έφεραν την τεράστια ανατροπή. Με τη Ρεάλ να βγαίνει διπλά χαμένη, καθώς αν και είχε τη δυνατότητα να κλείσει τον Ερλινγκ Χάαλαντ, επέλεξε να αγνοήσει τον Νορβηγό θεωρώντας σίγουρη την απόκτηση του Γάλλου, με αποτέλεσμα ο επιθετικός της Ντόρτμουντ να συμφωνήσει με τη Μάντσεστερ Σίτι (ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο πατέρας του).
Η ανταρσία και ο γρίφος
Με τα δύο μεγάλα σίριαλ να τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες (στις 10/5 ο Χάαλαντ, στις 21/5 ο Εμπαπέ), οι φανατικοί των μεταγραφικών σεναρίων εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στη μεγάλη λίστα των free agents, ωστόσο το όλο σκηνικό εμπλουτίστηκε με μεγάλα ονόματα που δεν είναι ελεύθεροι, αλλά τα συμβόλαιά τους εκπνέουν σε έναν χρόνο (καλοκαίρι 2023) και η μη έγκαιρη ανανέωσή τους δημιούργησε νέα δεδομένα. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση είναι αυτή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος μετά από 8 χρόνια στο Μόναχο, όπου σε 374 εμφανίσεις σκόραρε 344 γκολ για τη Μπάγερν, ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα του αποχωρισμού προαναγγέλοντας την άφιξή του στη Βαρκελώνη.
Οι Βαυαροί ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να τον πουλήσουν και ότι θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τις δύο πλευρές να δείχνουν αποφασισμένες να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα, αλλά την ίδια ώρα η Μπάγερν προσπαθεί να κάνει το ίδιο κόλπο με τον Σαντιό Μανέ! Ο Σενεγαλέζος είναι στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τη Λίβερπουλ, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν έχουν γεφυρώσει το όποιο χάσμα υπάρχει και ο χαρισματικός επιθετικός τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι θέλει να φύγει.
Οχι με τον επιθετικό τρόπο που το κάνει ο Λεβαντόφσκι, αλλά προφανώς και είναι ενοχλημένος γιατί το μεγάλο βάρος των «Κόκκινων» έχει πέσει στην ανανέωση του Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος επίσης διανύει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τις διαπραγματεύσεις, επίσης, να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αλλά σε αντίθεση με τον Μανέ, εδώ υπάρχουν κάποια δεδομένα… «Το κλαμπ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με την πρόταση που κατέθεσε στον Μο», είχε πει τον Μάρτιο ο Γιούργκεν Κλοπ, αλλά η αντίδραση του Ραμί Αμπάς (ο μάνατζερ του Σαλάχ) μέσω Τwitter (με emoji γέλιου) έδειξε ξεκάθαρα ότι χρειάζονται να κάνει πολλά περισσότερα για να τον κρατήσει.
Mε τον Λεβαντόφσκι να είναι στα 34, η Μπάγερν προφανώς ξέρει ότι αν αρνηθεί την όποια πρόταση της Μπαρτσελόνα, θα χάσει την τελευταία της ευκαιρία να πάρει κάποια χρήματα από τον Πολωνό πιστολέρο. Οι Μανέ και Σαλάχ, όμως, είναι τέσσερα χρόνια νεότεροι και το δίλημμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τη Λίβερπουλ, η οποία είτε πρέπει να καλύψει την οικονομική διαφορά που τους χωρίζει, είτε να τους πουλήσει άμεσα, χτίζοντας από την αρχή την επιθετική της γραμμή.
Τα άλλα μεγάλα ονόματα
Από τα συμβόλαια που εκπνέουν το 2022 ένα άλλο όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του Πολ Πογκμπά, ο οποίος πριν από μια δεκαετία ήταν σε μια ανάλογη θέση με αυτήν του Εμπαπέ. Ωστόσο, η απόφασή του να επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (φεύγοντας από τη Γιουβέντους) αποδείχθηκε καταστροφική. με αποτέλεσμα, ενώ το 2019 η αξία του ήταν στα 100 εκατ., τώρα να είναι σχεδόν στα μισά (55 εκατ.). Ο Πογκμπά, πάντως, δεν αποκλείεται να γίνει συμπαίκτης του Εμπαπέ, καθώς η Παρί έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, αν και δεν αποκλείεται να γράψει Ιστορία επιστρέφοντας ξανά στη Γιουβέντους!
Δύο άλλοι ποδοσφαιριστές που είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν τη μεταγραφή τους είναι o Πάουλο Ντιμπάλα της Γιουβέντους και ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα που προέρχονται από μια δύσκολη διετία για διαφορετικούς λόγους. Ο Ντιμπάλα, ζώντας στη σκιά του Ρονάλντο, δεν μπόρεσε να βρει τον καλό του εαυτό ούτε μετά τη φυγή του Πορτογάλου και την επιστροφή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον πάγκο, ενώ οι προτάσεις της Γιουβέντους για ανανέωση δεν τον έπεισαν και ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός βρίσκεται στις μεταγραφικές λίστες της Ιντερ, της Τότεναμ, αλλά και της… Παρί. Ο δε Ντεμπελέ αποκτήθηκε από την Μπάρτσα ως αντικαταστάτης του Νεϊμάρ αντί 144 εκατομμυρίων, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει δείξει ψήγματα του ταλέντου του.
Η μεταγραφή του είναι μία από τις αιτίες που έφεραν τους Μπλαουγκράνα στα όρια της χρεοκοπίας και το γεγονός ότι θα τον χάσει τζάμπα (και εδώ η Παρί ακούγεται ως πιθανός νέος προορισμός) είναι μια μεγάλη οικονομική ζημιά. Στην ίδια λίστα υπάρχουν και δύο κεντρικοί αμυντικοί της Τσέλσι, η οποία πριν προκύψει το θέμα με την ιδιοκτησία της δεν μπόρεσε να ανανεώσει με τους Αντρέας Κρίστενσεν, Αντόνιο Ρούντιγκερ, με αποτέλεσμα ο πρώτος να έχει συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα και ο δεύτερος να πηγαίνει στη Ρεάλ (που φρόντισε να κλείσει νωρίς την υπόθεση Μόντριτς, ανανεώνοντας για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιο του 36χρονου Λούκα)!
Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απίστευτη ευκαιρία και ο ελεύθερος Γκάρεθ Μπέιλ, με τον Ουαλό να είναι σε ελεύθερη πτώση (πριν από 9 χρόνια η πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο με 101 εκατ. ευρώ, τώρα κοστολογείται μόλις 3 εκατ.). Ωστόσο, με δικό του γκολ η Ουαλία προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και η διεξαγωγή του Μουντιάλ τον χειμώνα σημαίνει ότι πρέπει να βρει ομάδα για να έχει ρυθμό. Επίσης, ελεύθεροι κυκλοφορούν εδώ και λίγες ημέρες ο 34χρονος Ανχελ Ντι Μαρία (από την Παρί Σεν Ζερμέν), ο 35χρονος Λουίς Σουάρεζ (από την Ατλέτικο Μαδρίτης).
Η συγκεκριμένη λίστα (των ελεύθερων ή των υπό παραχώρηση – προκειμένου να ξεφορτωθούμε τα συμβόλαιά τους) μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εμπλουτιστεί και με πολλά ακόμη ονόματα. Κι αυτό γιατί αναμένονται εκκαθαρίσεις σε ομάδες όπως η Γιουνάιτεντ (ο νέος προπονητής Ερικ Τεν Χαγκ ετοιμάζεται για ριζικό λίφτινγκ με πολλές αποχωρήσεις και ισάριθμες αφίξεις), ενώ στην εξίσωση των μεταγραφών δεν έχει μπει ακόμη ο άγνωστος Χ που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Νιούκαστλ. Οι «ασπρόμαυροι» του αγγλικού Βορρά εξασφάλισαν την παραμονή τους με σχετική άνεση, μετά την αγορά τους από το σαουδαραβικό fund, χωρίς να κάνουν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο τρελές μεταγραφές, αλλά τώρα όλοι περιμένουν να κάνουν… θόρυβο.
Καυτά συμβόλαια
Πέρα από τους free agents και τους παίκτες που προαναφέραμε ότι μένουν ελεύθεροι το 2023 (άρα οι ομάδες τους δεν θέλουν να τους χάσουν τζάμπα) στην τελευταία κατηγορία υπάρχουν κι άλλα σπουδαία ονόματα. Πρώτο και καλύτερο αυτό του Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος είναι το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσει τη φετινή Χρυσή Μπάλα και στα 35 του δείχνει καλύτερος από ποτέ… Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι άσπονδοι φίλοι Λιονέλ Μέσι (ίδια ηλικία με Μπενζεμά), Κριστιάνο Ρολάντο (δύο χρόνια μεγαλύτερος), που δεν έκαναν και την καλύτερή τους σεζόν σε Παρί και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γ
ενικά το μεταγραφικό καλοκαίρι που διανύουμε εδώ και λίγες ημέρες είναι πραγματικά ιδιαίτερο, γιατί για πρώτη φορά μετά από μία πολύ σκληρή διετία οι επιπτώσεις του κορωνοϊού μπορεί να μην έχουν εξαφανιστεί, αλλά η κατάσταση δείχνει να είναι πιο ελεγχόμενη και ο κόσμος του ποδοσφαίρου μοιάζει να έχει επιστρέψει σε μια μορφή κανονικότητας (που μεταφράζεται και σε μια κάποια μορφή οικονομικής σταθερότητας). Κι αυτή η κανονικότητα συνήθως αποτυπώνεται και από τις μεταγραφές που γίνονται. Με τόσους καλούς ποδοσφαιριστές να κυκλοφορούν ως ελεύθεροι ή να μπαίνουν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα προκύψουν σημαντικές μετακινήσεις και θα διαμορφωθούν νέες ισ ορροπίες στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.