Europa League: Αυτοί είναι οι οκτώ υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

 

 

Την ερχόμενη Δευτέρα η κλήρωση – Σεβίλλη, Ζενίτ, Αταλάντα, Μπαρτσελόνα, Πόρτο, Λειψία, Σέριφ και Ντόρτμουντ οι πιθανοί αντίπαλοι

Στη 2η θέση του oμίλου του τερμάτισε ο Ολυμπιακός μετά και τα αποψινά (9/12) αποτελέσματα, για την 6η και τελευταία αγωνιστική του γκρουπ. Αυτόματα οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν, στους «32» του Europa League, να αντιμετωπίσουν τους 3ους του Champions League και η αποστολή τους αποκτά μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Στην κλήρωση της Δευτέρας (13/12) υπάρχουν 8 πιθανοί αντίπαλοι και πιο συγκεκριμένα η Μπαρτσελόνα, η Σεβίλλη, η Λειψία, η Πόρτο, η Ντόρτμουντ, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η «ελληνική» Σέριφ Τίρασπολ και ουσιαστικά η Αταλάντα (αναζητά ένα «θαύμα» και 2 γκολ στα εναπομείναντα 10 λεπτά του αγώνα της με τη Βιγιαρεάλ που βρίσκεται σε εξέλιξη), κάτι που καθιστά εύκολα αντιληπτό πως πρόκειται για club που μπορούν να χαρακτηριστούν, τουλάχιστον, ως «πρώτης γραμμής».

ΣΕΒΙΛΛΗ

Έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και υπό από τις οδηγίες του Γιουλέν Λοπετέγκι μετατράπηκε σε βασική διεκδικήτρια του ισπανικού πρωταθλήματος. Καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η παρουσία της στη δεύτερη θέση της La Liga, μόλις οκτώ βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης (με ματς λιγότερο). Εκτός των συνόρων όμως η πορεία της δεν ήταν ανάλογη. Με τρεις ισοπαλίες και μια ήττα στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, οι Ανδαλουσιανοί παρέπαιαν στην τελευταία θέση του 7ου ομίλου στο Champions League και φλέρταραν, πιο κοντά από ποτέ, με το φάσμα του πρώιμου ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Ωστόσο η μοναδική τους νίκη, απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, στάθηκε αρκετή για να τους στείλει (έστω) στο Europa League, στην αν μη τι άλλο αγαπημένη τους διοργάνωση που έχουν κατακτήσει συνολικά 6 φορές! Επίτευγμα που αδιαμφισβήτητα θα επιχειρήσει να πράξει και φέτος, έχοντας τα κατάλληλα όπλα στη φαρέτρα. Από τους Κουντέ και Ράκιτιτς στη μεσοαμυντική γραμμή, μέχρι τον Ράφα Μιρ στην αιχμή του δόρατος οι Σεβιγιάνοι διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά για να απειλήσουν κάθε αντίπαλο, στοχεύoντας να… στρογγυλοκαθίσουν εκ νέου στο θρόνο του Europa League.

Εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» βρουν τους Ανδαλουσιάνους στο δρόμο τους αυτόματα θα… ξυπνήσουν μνήμες από το μακρινό 1995, όταν και στάθηκαν άτυχοι και έμειναν από τη Σεβίλλη εκτός συνέχειας του τότε Κυπέλλου UEFA.

Οι δύο ομάδες «συγκρούστηκαν» στο δεύτερο γύρο του θεσμού και στις 31 Οκτωβρίου εκείνου του έτους ο Ολυμπιακός τους υποδέχθηκε στο Φάληρο, στη ρεβάνς του 1-0 που έχασε μερικές ημέρες πριν στο Σάντσεθ Πιθχουάν. Ο Σαπάνης άνοιξε το σκορ στο 72′, το ζευγάρι οδηγήθηκε στην παράταση, ο Γιουσκόβιακ στο 93′ του έδωσε σκορ πρόκρισης, οι Πειραιώτες είχαν αρκετές ευκαιρίες αλλά ο Σούκερ στο 110′ έστειλε την μπάλα, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, στα δίχτυα του Ράντου και έδωσε στη Σεβίλλη το «εισιτήριο» της πρόκρισης.

Ευρύτερα απέναντι σε Ισπανούς οι Πειραιώτες έχουν 6 νίκες, 10 ισοπαλίες και 16 ήττες σε 32 αναμετρήσεις τους, αλλά ποτέ δεν έχουν κερδίσει στη χώρα της Ιβηρικής (0-2-14 το εκεί ρεκόρ τους). Αντίθετα ηττήθηκαν μόλις 2 φορές ως γηπεδούχοι, από τη Βαλένια το 2006 και τη Λεβάντε το 2013 (6-8-2).

Η Σεβίλλη από την πλευρά της είναι εντός έδρας αήττητη κόντρα σε ελληνικές ομάδες (6-1-0 το ρεκόρ της, ο ΠΑΟΚ απέσπασε «λευκή» ισοπαλία το 1990), αλλά ηττήθηκε στις μισές της επισκέψεις στην πατρίδα μας (2-1-3). Πάντως μετρά 5 σερί νίκες απέναντί μας (2 με Ατρόμητο, 2 με ΑΕΚ, 1 με Παναθηναϊκό) και τελευταία φορά που έχασε ήταν τον Φλεβάρη του 2005 από το «τριφύλλι» στη Λεωφόρο με 1-0, χάρις σε γκολ του Βύντρα.

ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η εκκωφαντική «τεσσάρα» απέναντι στη Μάλμε στην πρεμιέρα της στο φετινό Champions League δεν συνοδεύτηκε και από ανάλογη συνέχεια. Η Ζενίτ τα βρήκε σκούρα στον 8ο όμιλο απέναντι σε Γιουβέντους και Τσέλσι που κατέλαβαν τα δυο «εισιτήρια» για τους «16» της διοργάνωσης και άφησαν στους Ρώσους στην τρίτη θέση με συγκομιδή πέντε βαθμών. Ακόμα κι έτσι όμως απέδειξε πως είναι ομάδα που δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς με την Τσέλσι, όπου στο 90’+4′ ο Οζντόεφ με μία «ρουκέτα» διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 3-3 και έριξε τους λονδρέζους από την κορυφή του ομίλου.

Την ίδια ώρα το σύνολο του Σεμάκ οδηγεί την κούρσα του εγχώριου πρωταθλήματος, στο +2 από τη δεύτερη Ντιναμό Μόσχας, έχοντας μάλιστα να… κοκορεύεται για την μακράν καλύτερη επίθεση στη Ρωσία με 43 γκολ ενεργητικό σε μόλις 17 παιχνίδια. Και η αλήθεια είναι πως η επιθετική γραμμή των Ρώσων αποτελεί σοβαρό φόβητρο και για τους υποψήφιους αντιπάλους τους στην Ευρώπη. Τζιούμπα, Μάλκολμ, Αζμούν και Κλαουντίνιο άλλωστε απαρτίζουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο σύνολο που είναι σε θέση να απειλήσει οποιοδήποτε εμπόδιο σταθεί στο διάβα του.

Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός κληρωθεί με τη Ζενίτ, τότε οι 2 ομάδες θα συγκρουστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα διατηρούν εξαιρετική παράδοση κόντρα στους Ρώσους όπου μετρούν 5 νίκες σε 6 αναμετρήσεις τους (5-0-1), έχουν το απόλυτο εκεί (3χ3 κέρδισαν την Ντιναμό Μόσχας το 1971, την Ρούμπιν Καζάν το 2012 και την Κράσνονταρ το 2019) και προκρίθηκαν στις 2 από τις 3 φορές που αντιμετώπισαν ομάδες της σε νοκ άουτ φάση.

Την ίδια στιγμή η Ζενίτ έχει κοντραριστεί μόνο με την ΑΕΚ σε ότι αφορά ελληνικούς συλλόγους, όπου και είναι αήττητη (5-1-0).

ΑΤΑΛΑΝΤΑ
Μετά τον αποκλεισμό της μέσα στο Μπέργκαμο από τη κάτοχο του Europa League, Βιγιαρεάλ επιστρέφει στη φάση των «32» της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA μετά το Φεβρουάριο του 2018, όταν αποκλείστηκε τότε από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι είχε δύο διαδοχικές παρουσίες στα «νοκ αουτ» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως φέτος ο Φεβρουάριος δε θα τη βρει στα «αστέρια». Το 2019-20 αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Παρί Σεν Ζερμέν σε μονό αγώνα (2-1), ενώ το 2020-21, έμεινε εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης με δυο ήττες (1-0 και 1-3), παρά το καλό της αγωνιστικό πρόσωπο.

Οι Μπεργαμάσκι από το 2017 παίρνουν συνεχώς το ευρωπαϊκό «εισιτήριο» μέσω του πρωταθλήματος τους, έχοντας σταθερά ανοδική πορεία υπό τις οδηγίες του Γκασπερίνι. Φέτος βρίσκονται στη 4η θέση της Serie A, η οποία οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League της επόμενης περιόδου, έχοντας 34 βαθμούς και ευρισκόμενοι στο «+7» από τη 5η Γιουβέντους. Κάτι που δεν περνά απαρατήρητο.

Ο Ολυμπιακός αν και στην ιστορία του έχει αγωνιστεί 21 φορές με ομάδες της γειτονικής χώρας ουδέποτε δεν την αντιμετώπισε. Αρα εάν κληρωθεί μαζί της θα… ανοίξει λογαριασμό.

Το ρεκόρ του απέναντι στους «Ιταλούς» είναι 7-5-14, ενώ ως γηπεδούχους μετρά 4-4-5 και παράλληλα κέρδισε εκεί 3 φορές σε σύνολο 13 επισκέψεών του. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ισορροπία στις αναμετρήσεις του με club της Serie A (3-2-4), με αποκορύφωμα το 3-1 επί της Μίλαν τον Δεκέμβριο του 2018 που τον έστειλε στους «32» του Europa εκείνης της σεζόν.

Η Αταλάντα από την πλευρά της έχει μόνο μία…εμπειρία από την Ελλάδα, όταν το 1987 κληρώθηκε στο Κύπελλο UEFA με τον ΟΦΗ, όπου και προκρίθηκε με τα χίλια ζόρια (ήττα 1-0 στο «Γεντί Κουλέ», νίκη 2-0 στο Μπέργκαμο).

ΛΕΙΨΙΑ
Η μετά-Νάγκελσμαν εποχή άρχισε με «τρανταχτό» πισωγύρισμα. Ο Τζέσι Μαρς απολύθηκε μετά από μόλις τέσσερις μήνες στο τιμόνι των Ταύρων, οι οποίοι έχασαν την αμυντική ισορροπία που τους διέκρινε και παρασύρθηκαν από την επιθετική ποιότητα (ατομική συνολική) και προσέγγιση του Αμερικανού coach.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αρκετά πίσω από την κορυφή στη Bundesliga (-16) και να περιοριστούν σε εκλάμψεις στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά, λοιπόν, μετά από τρία χρόνια στο Europa League η Red Bull, που θα έχει από δω και στο εξής τον Ντομένικο Τεντέσκο στην άκρη του πάγκου.

Δεν θα της πάρει πολύ να ανακάμψει, το φινάλε της στον όμιλο του Champions League ήταν εντυπωσιακό (ισοπαλία με Παρί, νίκες κόντρα σε Σίτι και Μπριζ με γκολ 9-3), η επιθετική τετράδα με τον «δαίμονα» Ενκουνκού (14 γκολ, 9 ασίστ), τον «μαέστρο» Φόρσμπεργκ και τον τοπ-κλας Αντρέ Σίλβα θα είναι ίσως η πιο επικίνδυνη των 32 ομάδων στα νοκ-άουτ του Europa και δύσκολα θα υπάρξει ομάδα που θα τη βάλει στη λίστα των επιθυμητών αντιπάλων της στην κλήρωση της Δευτέρας.

Ολυμπιακός και Λειψία είναι… χωρίς παρελθόν και αυτόματα ενδέχεται για πρώτη φορά να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως δεν έχουν και τόσο καλές αναμνήσεις κόντρα στις γερμανικές ομάδες καθώς έχασαν στις 14 από τις 19 φορές τις βρήκαν στο δρόμο τους (κέρδισαν τις άλλες 5).

Πάντως τη νέα χιλιετία η κατάσταση έχει εξισορροπηθεί αφού όλες οι νίκες τους είναι από το 2000 και ύστερα (5-0-10 το ρεκόρ τους), ενώ το 2007 στη Βρέμη (3-1 τη Βέρντερ) κέρδισαν για πρώτη, και μοναδική μέχρι στιγμής, φορά στη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα εκείνο το αποτέλεσμα ήταν και η πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στους ομίλους του Champions League. Η Λειψία από την πλευρά της δεν έχει ποτέ της συγκρουστεί με ελληνική ομάδα.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Πρόκειται για το «μεγαλύτερο» όνομα που μπορεί να συναντήσει ο Ολυμπιακός στους «32» της δεύτερης τη τάξη διοργάνωσης της UEFA . Οι Καταλανοί μετά από 21 χρόνια και τη σεζόν 2000-01 δεν κατάφεραν να προκριθούν στους «16» του Champions League και ο Φεβρουάριος θα τους βρει να αγωνίζονται για πρώτη φορά στους «32» Europa League.

Ο Τσάβι λίγο μετά την ήττα από τη Μπάγερν στο Μόναχο έστειλε μήνυμα πως η ομάδα του μπορεί να «πονάει», όμως θα πάει για να κατακτήσει τη κούπα στο «Σάντσεθ Πιθκουάν». Μέσα σε μια σεζόν που ξεκίνησε αποκαρδιωτικά υπό τις οδηγίες του Ρόναλντ Κούμαν η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου θα αποτελέσει «βάλσαμο».

Μπορεί η οικονομική χασούρα του αποκλεισμού από το Champions League να μην καλύπτεται, όμως η «Μπάρτσα» θα «κλειδώσει», μέσω της κατάκτησης του Europa, τη παρουσία της στους ομίλους του επόμενου Champions League. Θυμίζουμε πως οι «Μπλαουγκράνα», τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκονται στην 7η θέση της La Liga και απέχουν έξι βαθμούς από τη τέταρτη θέση που οδηγεί στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Με «αστέρια» όπως ο Μέμφις Ντεπάι, ο Φράνκι ντε Γιονγκ, ο «ασταθής» Ουσμάν Ντεμπελέ και τα «παιδιά θαύματα» Φάτι, Πέδρι και Γκάβι, το «πληγωμένο θηρίο» που λέγεται Μπαρτσελόνα μπορεί να βγάλει αντίδραση ανάλογη του μεγέθους της και να φτάσει μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου.

Εάν τελικά οι «ερυθρόλευκοι» βρουν τους «μπλαουγκράνα» στο δρόμο τους, θα συμβεί μόλις για 2η φορά. Η 1η ήταν τη σεζόν 2017/18 όταν για τους ομίλους του Champions League έχασαν 3-1 στη Βαρκελώνη και το παιχνίδι του Φαλήρου δεν ανέδειξε νικητή (0-0). Οι Πειραιώτες έχουν ρεκόρ 6-10-16 κόντρα σε ισπανικές ομάδες, όπου όμως μετρούν μόνο 2 ήττες ως γηπεδούχοι (6-8-2) αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν κερδίσει στη χώρα της Ιβηρικής (0-2-14).

Η Μπαρτσελόνα από την πλευρά της έχει το απόλυτο (7χ7) στο Καμπ Νου κόντρα σε συλλόγους της πατρίδας μας, όπου παλαιότερα επικράτησε 3 φορές του Παναθηναϊκού και από 1 των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιωνίου. Μάλιστα το επιμέρους σκορ σε αυτά τα παιχνίδια είναι 29-4 υπέρ της. Στην πατρίδα μας πάντως κέρδισε, ως τώρα, μόνο στις 3 από τις 7 επισκέψεις της (3-2-2) και μεταξύ άλλων γνώρισε την ήττα με 1-0 από τον «Δικέφαλο του Βορρά» (1975) και το «τριφύλλι» (2002).

ΠΟΡΤΟ
Επιβίωσε στο «γκρουπ του θανάτου», αλλά έπεσε στην παγίδα του Τσόλο Σιμεόνε και της Ατλέτικο την τελευταία αγωνιστική κι έχασε το «τρένο» των «16». Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για «αυτοχειρία», όμως, στο τέλος της ημέρας, η εξασφάλιση της ευρωπαϊκής συνέχειας από έναν τόσο ακραία απαιτητικό όμιλο συνιστά το μίνιμουμ της επιτυχίας. Η ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ισόβαθμη με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην κορυφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος, έχει αποδείξει στο παρελθόν το ευρωπαϊκό της μέταλλο, διαθέτει το ειδικό βάρος (δύο κατακτήσεις το 2003 και το 2011) και την παράδοση για σημαντικές πορείες στα νοκ-άουτ και κατευθύνεται στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση με αέρα φαβορί.

Εντούτοις, στις δύο τελευταίες απόπειρές της στο Europa League (2016, 2020), έμεινε εκτός από τους «32». Ο Ολυμπιακός την αντιμετώπισε πέρυσι στο Champions League και σε περίπτωση που τη βρει ξανά στον δρόμο του, θα βρει ένα σύνολο με ελάχιστα νέα πρόσωπα, αλλά με πολλούς και εξαιρετικά βελτιωμένους αστέρες. Πρώτος και καλύτερος ο «πυραυλοκίνητος» Κολομβιανός αρτίστας, Λουίς Ντίας των 12 γκολ και 3 ασίστ στη σεζόν, ο οποίος είναι απορίας άξιο πως δεν έχει πωληθεί ακόμη και σίγουρα θα αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια στα ταμεία των Δράκων όταν έρθει αυτή η στιγμή. Παραμένει «κλειδί» στη μεσαία γραμμή ο πρώην χαφ του ΠΑΟΚ, Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Οι 2 ομάδες γνωρίζονται σαν την… παλάμη του χεριού τους και στο παρελθόν και έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές. Το σύνολο, μέχρι στιγμής, 8 και όλες αφορούν ομίλους του Champions League όπου υπάρχει και σχετική ισορροπία. Ο Ολυμπιακός έχει 3 νίκες (εντός), η Πόρτο 4 (3 στο Οπόρτο και τον Δεκέμβριο του 2020 στο Φάληρο), ενώ το 1998 οι «ερυθρόλευκοι» απέσπασαν 2-2 στο Ντας Αντας χάρις σε τέρματα των Γιαννακόπουλου, Γκόγκιτς από το 86′ και μετά!

Ευρύτερα οι «ερυθρόλευκοι» ναι μεν έχασαν και τα 4 τελευταία τους παιχνίδια κόντρα σε πορτογαλικές ομάδες (Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας), όμως απέναντί τους έχουν 70% ποσοστό επιτυχίας ως γηπεδούχοι (7-0-3) και αθροιστικά μετρούν 8 νίκες σε συνολικά 19 αναμετρήσεις τους εναντίον τους (8-2-9).

Όσο για την Πόρτο και εκείνη… ξέρει πολύ καλά την Ελλάδα, αφού την έχει επισκεφθεί 8 φορές και μόνο 2 έφυγε νικήτρια. Αντίθετα γνώρισε 4 ήττες με «μεγαλύτερη» όλων το 6-1 από την ΑΕΚ το 1978 (οι άλλες 3 κόντρα στους «ερυθρόλευκους»), ενώ ο Παναθηναϊκός την έχει κερδίσει δις στην Πορτογαλία (5-1-2 το ρεκόρ της ως γηπεδούχος).

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν αρμόζει στο Europa League. Η Ντόρτμουντ, όμως, δεν στάθηκε στο ύψος της όταν εκείνος απουσίαζε λόγω τραυματισμού και μοιραία έμεινε 3η στον όμιλο, πίσω από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ωστόσο, το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχθεί η πιο ευτυχής συγκυρία για τον Νορβηγό και την παρέα του ώστε να διακριθούν στην Ευρώπη.

Οι Βεστφαλοί δεν πείθουν όσο άλλοτε, στο πρωτάθλημα κατάφερνουν να παίρνουν τα αποτελέσματα δίχως να αποδίδουν το ίδιο καλά όπως επί ημερών Τούχελ ή Φαβρ και το πρόσφατο Klassiker με τη Μπάγερν ανέδειξε το πόσο επιρρεπείς είναι αμυντικά στα εύκολα λάθη. Παρ’ όλα αυτά, το ταλέντο ρέει άφθονο στην ομάδα του Μάρκο Ρόζε, παίκτες όπως ο απολαυστικός Τζουντ Μπέλιγχαμ και ο ηγετικός Μάρκο Ρόις κάνουν τη διαφορά, με τον Χάαλαντ πάντως να είναι μια κατηγορία μόνος του. Όταν είναι υγιής, ο 21χρονος «killer» δεν σταματιέται (17 γκολ σε 13 συμμετοχές φέτος) και δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να διατηρεί το εξωφρενικό 100% σε Bundesliga (51 γκολ σε 51 ματς) και… ακόμη παραπάνω με τη φανέλα της Ντόρτμουντ συνολικά (74 σε 72)!

Στο Europa League θα βρεθεί μετά από τέσσερα χρόνια και τη σεζόν 2017-18, όταν είχε τεθεί νοκ-άουτ από τη Ζάλτσμπουργκ στους «16». «Ταβάνι» την τελευταία 20ετία τα προημιτελικά, από το 2002 και τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου UEFA κόντρα στη Φέγενορντ.

Αν τελικά οι Γερμανοί βρεθούν στο δρόμο του Ολυμπιακού τότε οι δύο ομάδες θα συγκρουστούν μετά από μία και πλέον δεκαετία, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τη σεζόν 2011/12 για τους ομίλους του Champions League. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 3-1 στο Φάληρο (Χολέμπας, Τζιμπούρ, Μοντεστό τα γκολ τους, για την Ντόρτμουντ σκόραρε ο Λεβαντόφσκι) και έχασαν 1-0 στο Βεστφάλεν.

Ευρύτερα οι «ερυθρόλευκοι» δεν διατηρούν ιδιαίτερα καλές αναμνήσεις κόντρα στις γερμανικές ομάδες καθώς ηττήθηκαν στις 14 από τις 19 φορές που τις αντιμετώπισαν (κέρδισαν τις άλλες 5). Πάντως τη νέα χιλιετία ισορρόπησαν αισθητά την κατάσταση αφού από το 2000 και έπειτα έχουν κάνει όλες οι νίκες τους (5-0-10 το επιμέρους ρεκόρ τους), ενώ το 2007 στη Βρέμη (3-1 τη Βέρντερ) κέρδισαν για πρώτη, και μοναδική μέχρι στιγμής, φορά στη συγκεκριμένη χώρα (ήταν και η πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στους ομίλους του Champions League). Η Ντόρτμουντ από την πλευρά της εκτός των Πειραιωτών αντιμετώπισε το 2015 και τον ΠΑΟΚ για τους ομίλους του Europa League.

ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ
Αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη της φετινής φάσης των ομίλων του UEFA Champions League. Οι πρωταθλητές Μολδαβίας συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και για να φτάσουν μέχρι τα «αστέρια» χρειάστηκε να αφήσουν εκτός από τα προκριματικά τις σαφώς πιο έμπειρες ομάδες του Ερυθρού Αστέρα και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Πρόκειται πλέον αδύναμη ομάδα στο Ranking της UEFA από τις 32 που συμμετείχαν στους ομίλους, όμως κατάφερε να κάνει εκπλήξεις. Οι Μολδαβοί την πρώτη αγωνιστική κέρδισαν την ισχυρή Σαχτάρ Ντόνετσκ, ενώ τη δεύτερη αγωνιστική πήραν τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους, όταν κέρδισαν την πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου!

Η ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων βρήκε τη Σέριφ στη τρίτη θέση με επτά βαθμούς, αφήνοντας τη Σαχτάρ στη τελευταία θέση με μόλις δύο, ενώ η πρωταθλήτρια Μολδαβίας έμεινε «όρθια» (1-1) και μέσα στο Ντόνετσκ. Πρόκειται για σύνολο με έντονη «αύρα» Super League αφού έχει στις τάξεις της τον Μπρούνο, τον απέκτησε ως ελεύθερο από τον Άρη, ενώ εκεί αγωνίζονται οι Έλληνες Αθανασιάδης, Κολοβός και Ευαγγέλου. Ο τελευταίος πήγε στα μέσα του Σεπτέμβρη και δεν ήταν διαθέσιμος στους αγώνες του Champions League. Μάλιστα ο γκολκίπερ Αθανασιάδης, αγωνίζεται ως δανεικός από την ΑΕΚ, ήταν ο μεγάλος διακριθέντας στα πέντε παιχνίδια που αγωνίστηκε στους ομίλους, ενώ ήταν MVP της 2ης αγωνιστικής, όντας ο «ήρωας» της Μαδρίτης.

Οι 2 τους μάλιστα έχουν… παρελθόν. Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκαν αντιμέτωποι στα play off του Champions League και οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο της Σέριφ, καθώς την κέρδισαν 2-0 στη Μολδαβία και 1-0 στο Φάληρο. Εκείνες οι αναμετρήσεις είναι και οι μοναδικές του Ολυμπιακού με ομάδες της συγκεκριμένης χώρας, όπως και της Σέριφ με ελληνικές.

Πηγή:www.gazzetta.gr