Σεισμός στη Σάμο: Εντυπωσιακή ανύψωση του νησιού κατά 18 – 25 εκατοστά

 

 

 

 

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας υπό τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.

Εκτεταμένη έρευνα για το σεισμό 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο, το μεσημέρι της Παρασκευής (30.10.2020), τις επιπτώσεις του στα κτίρια, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις, πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενη από τους Καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Υποψ. Δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, Υποψ. Δρ. Μαριλία Γώγου, Υποψ. Δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι, ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο. Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών

Δείτε εικόνες από τις έρευνες