Μιχάλης Κατρίνης: Η Ηλεία πέφτει μακριά για την κυβέρνηση; Για το δρόμο Πάτρα-Πύργος δεν βρίσκουν χρηματοδότηση, όπως για άλλους.

 

 

 

 

Την άνιση και άδικη αντιμετώπιση που βιώνει η Ηλεία, σε ότι αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το έργο του δρόμου Πάτρα-Πύργος, ανέδειξε στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού ο Μιχάλης Κατρίνης. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δυο σταθμά. Βρίσκει χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη, αφού ο πρωθυπουργός σκέπτεται να χρηματοδοτήσει το βόρειο οδικό άξονα Κρήτης από τα ANFA’S και τα SMPs, αλλά δεν δείχνει την ανάλογη διάθεση για το έργο του δρόμου Πάτρα-Πύργος, το οποίο έχει παραπέμψει στις καλένδες. Προφανώς για κάποιους η Ηλεία πέφτει μακριά.

 

Οι πολίτες δεν μας έστειλαν στη βουλή το 2019 για να ψηφίζουμε αντιαναπτυξιακούς και αντικοινωνικούς προϋπολογισμούς.

Μιλώντας ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής άσκησε σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες δεν μας έστειλαν στη βουλή το 2019 για να ψηφίζουμε αντιαναπτυξιακούς και αντικοινωνικούς προϋπολογισμούς. Δεν μας έστειλαν για να υπερψηφίσουμε μια πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ελληνικό λαό, αλλά συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τη νέα κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται, αξίζει και μπορεί να έχει μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Παραθέτοντας στοιχεία ανέφερε, ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη σε ανεργία στην ΕΕ,  όταν στους πρώτους 3 μήνες ισχύος της ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν τεθεί ήδη εκτός της ρύθμισης  των 120 δόσεων, 22.389 οφειλέτες, όταν αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αποδέχονται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ουσιαστικά στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία, όταν η πραγματική απορρόφηση των ενταγμένων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ κινείται μεταξύ 25-27%, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ρευστότητα και όταν η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πλέον στον αέρα και οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις, που η κυβέρνηση θα τις βρει μπροστά της.

Χαρακτήρισε το στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%  υπεραισιόδοξο και αμφισβητούμενο από την Τράπεζα της Ελλάδας, το ΙΟΒΕ, τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης που προβλέπουν χαμηλότερο ποσοστό (από 2,1% έως 2,4%), ενώ τόνισε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 602 εκατ. ευρώ και διατηρείται σε πολύ υψηλό επίπεδο η δυσαναλογία των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους, εις βάρος των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα 638 εκατ. ευρώ ΦΠΑ, θα πληρώσουν  επιπλέον φόρους εισοδήματος 323 εκατ. ευρώ, παρά τις μειώσεις φορολογίας που ψηφίστηκαν και τη συμβολική μείωση της προκράτησης του φόρου κατά 5%, μείωση που θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη για τους συνεπείς φορολογούμενους, ενώ 4,5 εκατομμύρια μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι μένουν εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων. Από την άλλη πλευρά, οι φόροι ακίνητης περιουσίας εμφανίζονται αυξημένοι κατά 84 εκατ, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, κάτι που ακυρώνει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για μείωση των φόρων στα ακίνητα.