Την φωνή τους ένωσαν και μίλησαν για το ΚΔΑΠμεΑ και το έργο που επιτελείται εκεί, τόσο το Σωματείο Παραπληγικών Ηλείας, όσο και το επιστημονικό προσωπικό της δομής αλλά και γονείς που φιλοξενούνται τα παιδιά τους από την αρχή της λειτουργίας του.
Κοινός παρονομαστής όλων, ήταν να σταματήσουν οι όποιες έστω ελάχιστες, αντιδράσεις δημοτών και να αφουγκραστούν με ευαισθησία τις ανάγκες των παιδιών μεΑ, ειδικά σε μια πόλη που μέχρι πρότινος δεν είχε καμία ανάλογη δομή.
“Εδώ και λίγες βδομάδες λειτουργεί στον Πύργο το ΚΔΑΠμεΑ, ένας χώρος που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των συλλόγων της Ηλείας για να δίνεται μια διέξοδο στα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Παραπληγικών Ηλείας και άμισθος σύμβουλος για θέματα αναπηρίας του δημάρχου Πύργου, Γιώργος Παπανικολόπουλος. “Αυτό έπρεπε όλοι μας να το αγκαλιάσουμε, αλλά από κάποια δημοσιεύματα βλέπω από μια ομάδα ανθρώπων να γίνεται το αντίθετο. Δυστυχώς διακρίνω έναν ρατσισμό απέναντι στα ΑΜΕΑ. Δημιουργήθηκε το ΚΔΑΠμεΑ στον Κούβελο, έναν χώρο παρατημένο επί 15 χρόνια όπου κυριαρχούσαν τα σκουπίδια και η παραβατικότητα. Καθαρίστηκε ο χώρος, πήρε “ζωή”, και αντί όλοι να το αγκαλιάσουν, κάνουν κακή πολιτική. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε οπουδήποτε να παίξουν μπάσκετ, να περπατήσουν, να αθληθούν…
Τα παιδιά με αναπηρία δεν έχουν άλλον χώρο, παρά μόνο αυτή τη δομή. Δεν μπορούν να καταλάβουν τα δικαιώματα των παιδιά μεΑ; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει τόσος ρατσισμός και ακόμη μορφωμένοι άνθρωποι να έχουν φέρει τόσες αντιδράσεις. Πρέπει να σταματήσουν να κάνουν πολιτική στις πλάτες των ΑΜΕΑ.
Συμβουλεύω να σταματήσουν όλες οι αντιδράσεις, να αγκαλιάσουν αυτή τη δομή και να μην ξεχνάμε ότι όλοι εν δυνάμει ΑΜΕΑ είμαστε. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και ποιο παιδί μπορεί να χρειαστεί αύριο αυτή τη δομή. Δεν εύχομαι κάτι τέτοιο αλλά μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και δύσκολη” κατέληξε.
Το λόγο πήρε και ο Γιάννης Παπαδάτος, γονέας παιδιού μεΑ που φιλοξενείται στη δομή και μίλησε με αιχμηρό τόνο για τις όποιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει. “Ένα όνειρο για τα ΑΜΕΑ έγινε πράξη και με έκπληξη διαβάζουμε σε εφημερίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάποιοι αντιδρούν. Θα ήθελα να πω ότι ένας χώρος που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία δεν μπορεί να είναι ανοιχτός στον οποιονδήποτε, να φέρει για παράδειγμα το σκυλί του. Πραγματικά είναι απορίας άξιον, πώς προέκυψε ότι δεν τους επιτρέπεται η άθληση εν όψει καραντίνας;.
Τώρα αποφάσισαν όλοι να έρθουν στο αθλητικό κέντρο του Κούβελου; Τώρα που ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠ και την ΚΟΙΝΣΕΠ έφτιαξαν αυτή τη δομή; Το παιδί μου έχει τελειώσει το σχολείο εδώ και 8 χρόνια και είναι κλεισμένο στο σπίτι. Είχε μαραζώσει. Σε 10 μέρες η ψυχολογία του άλλαξε ριζικά. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τους ανθρώπους που έφτιαξαν τη δομή και φροντίζουν τα παιδιά μας. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες του Πύργου είναι ρατσιστές. Θα πρέπει όμως κάποιοι να κάνουν καλοπροαίρετη κριτική και πολιτική και να γνωρίζουν ότι η αναπηρία δεν έχει χρώμα”.
Για τη λειτουργία της δομής, μίλησε η υπεύθυνη του ΚΔΑΠμεΑ Ερμίνα Ζανταρίδου, η οποία υπογράμμισε ότι “στόχος του κέντρου μας είναι η απασχόληση των παιδιών μέσα από εξατομικευμένες και ομαδικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική, κινητική και γνωστική ανάταση των παιδιών”, ενώ ο ψυχολόγος του ΚΔΑΠμεΑ Αντρέας Σταματόπουλος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των παιδιών μεΑ. “Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παιδιά αυτά έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες που ένας τυπικός άνθρωπος ίσως να μην μπορεί να αντιληφθεί. Υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που μπορεί να τους κινητοποιήσουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα ένα παιδί με αυτισμό που ενοχλείται από την ύπαρξη ενός σκυλιού ή ενός μικρού παιδιού η αντίδρασή του μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτη. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ σαφές και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση”.